Aidosti yksilöllistä syövänhoitoa – Mistä on kyse, ja mitä se tarkoittaa potilaalle?
15.11.2020 Kategoriat: ArtikkelitYksilöllinen syövänhoito, johon viitataan usein englannin kielen termillä ”personalised cancer medicine”, on syövänhoidon iso trendi, jota kohti mennään alati kiihtyvällä vauhdilla. Lyhykäisyydessään sillä tarkoitetaan hoidon yksilöimistä potilaan henkilökohtaisen geeni- ja molekyylitiedon perusteella. Docrates on geenitiedon hyödyntämisen edelläkävijä, ja lisäksi yksilöllinen syövänhoito tarkoittaa meille paljon muutakin.
Aidosti yksilöllinen syövänhoito on
Geenitiedon hyödyntämistä
Geenitiedon hyödyntäminen osana hoitoja on ollut Docrates Syöpäsairaalassa jo pitkään arkipäivää, ja kuljemme tämän kehityksen eturintamassa, jotta voimme tarjota jokaiselle potilaallemme nyt ja tulevaisuudessa juuri hänelle sopivinta, vaikuttavinta ja mahdollisimman vähän haittaa aiheuttavaa syövänhoitoa.
Yksilöllisten tarpeiden huomioimista
Yksilöllisyys tarkoittaa meille myös jokaisen potilaan yksilöllisten tarpeiden aktiivista kysymistä, näkemistä ja kuulemista sekä näihin tarpeisiin vastaamista. Se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että sovitamme hoidot potilaan työtilanteen mukaan tai sitä, että omainen saa kulkea hoidoissa mukana läheistään tukien.
Yksilöllisyys on meille kohtaamista ja huolenpitoa, joka tapahtuu potilaan ja hänen läheistensä ehdoilla. Joskus se voi olla kuuntelua, keskustelua ja käytännön asioissa auttamista, toisinaan vain hiljaista rinnalla kulkemista.
Keskustelua vaihtoehdoista
Syöpähoitoja suunniteltaessa yksilöllisyys on sitä, että potilaan tietoon tuodaan kaikki eri vaihtoehdot, joilla juuri häntä voidaan auttaa. Merkittävässä roolissa ovat potilaan omat toiveet ja voimavarat. Aina esimerkiksi kliinisesti tehokkain hoito ei välttämättä ole paras hoito, jos potilaan henkinen jaksaminen on koetuksella. Yksilöllinen syövänhoito on sitä, ettei lääkäri aseta potilaitaan yhteen muottiin, vaan kuuntelee jokaista yksilönä jättämättä kuitenkaan ikinä kertomatta faktoja.
Yksilöllisen syövänhoidon merkkipaaluja
Entä millä tavalla syöpähoitoja on pystytty tähän mennessä yksilöimään geeni- ja molekyylitiedon perusteella? Docrates Syöpäsairaalan johtavan ylilääkärin ja yksilöllisen syövänhoidon ylilääkäri Juha Konosen mukaan erinomainen esimerkki voidaan antaa ei-pienisoluisen keuhkosyövän hoidosta.
– 90-luvun lopussa ymmärrettiin, ettei adenokarsinooma, joka on ei-pienisoluisen keuhkosyövän yleisin muoto, olekaan yksi tauti, vaan geneettisesti joukko erilaisia tauteja. Näille kaikille alaryhmille löydettiin omat täsmälääkkeet, mikä tarkoitti ennusteiden kannalta kvanttihyppyä eteenpäin, Kononen kertoo.
Nykyisin keuhkosyövän yksilöllisessä hoidossa apuna ovat myös immuno-onkologiset hoidot, mitä Konosen mielestä voidaan pitää tietynlaisena merkkipaaluna.
– Ennen ajateltiin, etteivät immuno-onkologiset hoidot voisi tehota keuhkosyöpään ollenkaan. Nyt potilaat, joiden ennuste oli aiemmin erittäin huono, voivat pärjätä kyseisten lääkkeiden avulla hyvinkin pitkään.
Keuhkosyövän immuno-onkologisista hoidoista voivat hyötyä ne potilaat, joiden syöpäsolujen PD-L1 –proteiinitaso on hyvin korkea (lue aiheesta lisää täältä).
Keuhkosyövän lisäksi geenitietoa hyödynnetään tällä hetkellä menestyksekkäästi muun muassa rintasyövän, melanooman, tiettyjen verisyöpien sekä GIST-kasvaimien (ruuansulatuskanavan tukikudossyöpien) hoidossa.
Melanoomassa täsmälääkehoidoista voivat hyötyä potilaat, joilla on BRAF-mutaatio. Konosen mukaan iso mullistus tapahtui vuonna 2014, kun havaittiin, että melanooman taustalla olevaa molekyylireittiä useammasta kohtaa blokkaamalla saavutetaan parempi hoitovaste.
Levinneen eturauhassyövän hoidossa Docrateella jo jonkin aikaa käytössä ollut lutetium-PSMA –hoito on myös malliesimerkki edistyksellisestä, yksilöllisestä hoitomuodosta. Siitä voivat hyötyä potilaat, joiden syöpäsolut ovat PSMA-proteiinin suhteen positiivisia.
Parempien ja tehokkaampien hoitojen lisäksi yksilöllisen geenitiedon avulla on mahdollista välttää syöpähoitoja, joista ei ole potilaalle todennäköisimmin hyötyä ja jotka aiheuttavat haittavaikutuksia.
Haasteena syöpien erilaisuus
Jo tällä hetkellä olemme siis saavuttaneet tilanteen, jossa lisääntyneen geenitiedon ansiosta useiden eri syöpien hoito on parantunut, ja hoitojen haittavaikutukset ovat vähentyneet. Vielä kaikkeen ei kuitenkaan ole ratkaisua.
Isoimpana haasteena on syöpien valtava heterogeenisyys. Jokaisen potilaan samakin syöpä on geneettisesti omanlaisensa. Tämän vuoksi esimerkiksi täsmälääke, joka auttaa yhtä, ei välttämättä auta toista. Lisäksi saman kasvaimen sisällä voi olla paljon geneettisesti erilaisia solupopulaatiota.
Juha Konosen mukaan seuraava iso askel onkin päästä yksittäisistä geeni- ja molekyylitiedoista laajempaan kokonaiskuvaan siitä, mikä kunkin syövän ja sen mahdollisen etenemisen taustalla on.
– Avainasioita tämän selvittämiseksi on sellaisten kuvantamismenetelmien kehitys, joilla pystytään reaaliaikaisesti näkemään mitä erilaisia biologisia prosesseja elimistössä kokonaisuudessa tapahtuu, Kononen selvittää.
Hän uskoo, että seuraavan viiden vuoden sisällä syöpää päästään myös analysoimaan yksittäisen solun tasolla.
– Tällöin voidaan nähdä suurella resoluutiolla, minkälaisia erilaisia alueita yhdenkin kasvaimen sisällä on, jolloin voidaan päätellä, millaisia yksilöllisiä hoitostrategioita tarvitaan, hän sanoo.
Edessä entistäkin yksilöllisempi syövänhoidon tulevaisuus
Konosen mukaan mahdollisimman optimaalisen ja yksilöllisesti vaikuttavimman hoidon saavuttamiseksi on tärkeää, että geeni- ja molekyyliprofilointia tehdään myös hoitojen edetessä. Näin ollen potilaan hoitostrategiaa voidaan tarvittaessa muuttaa tai hienosäätää, jos huomataan, ettei hoito pure tai sen teho laskee.
Käytännössä tämä tauti-DNA:n reaaliaikainen monitorointi olisi haastavaa, jos sitä varten tarvitsisi joka kerta ottaa kajoava kudosnäyte potilaasta. Kudospohjaisten testien tukena voidaankin nykyään käyttää nestebiopsiamenetelmää, jolloin profilointia varten tarvitaan vain verinäyte, josta syövän DNA tutkitaan. Docrates Syöpäsairaalassa nestebiopsian käyttäminen on jo pitkään ollut rutiinia.
Nestebiopsian avulla profilointi voidaan tehdä myös sellaisille potilaille, joilla perinteisen kudosnäytteen ottaminen voi esimerkiksi kasvaimen sijainnin vuoksi olla mahdotonta.
Tulevaisuudessa Kononen uskoo, että syöpähoidot ovat entistäkin kohdennetumpia. Hoitostrategioita voi myös olla useita.
– Se, että jotain syöpälääkettä vain kokeillaan, tulee jäämään mitä luultavimmin kokonaan pois. Tulevaisuuden hoidot ovat todennäköisesti tarkempia ja tehokkaampia, ja sivuvaikutuksia on vähemmän.
Genomitiedon lisääntyessä edessämme on siis entistäkin yksilöllisempi syövänhoidon tulevaisuus.
Docrateen potilaalle yksilöllinen syövänhoito tarkoittaa tänä päivänä yhä tarkempaa diagnostiikkaa, tehokkaampia hoitoja, vähemmän sivuvaikutuksia ja parempaa elämänlaatua niin hoitojen aikana kuin niiden jälkeen. Soita meille ja varaa aika syöpälääkärillemme.