Skip to content

Johanna Kallio

Radiologian erikoislääkäri
LT

Toimin radiologian erikoislääkärinä jo 20 vuoden kokemuksella. Erityisosaamistani ovat vatsaradiologia ja PET-kuvantaminen.

Vatsaradiologina pääsen tekemään yhteistyötä monen eli erikoisalan kanssa, ylävatsan ja suoliston lisäksi gynekologinen onkologia sekä urologia kuuluvat myös keskeisinä osaamisalueisiini.

Kielitaito

Suomi, englanti

Koulutus

Molekyyli- ja fuusiokuvantamisen lisäkoulutus 2015
Lääketieteen tohtori 2014
Radiologian erikoislääkäri, Turun Yliopisto 2003
Lääketieteen lisensiaatti, Oulun Yliopisto 1997

Työhistoria

  • Docrates Syöpäsairaala, radiologian erikoislääkäri 2020-
  • TYKS, vatsaradiologian erikoislääkäri 2004-2013 ja 2015-
  • TYKS, vatsaradiologian vs Oyl, Erikoislääkäri 2015-2019
  • TYKS, PET-keskus, erikoislääkäri 2013-2015

Jäsenyydet ja luottamustehtävät

Suomen Vatsaradiologit (Suomen Radiologiyhdistyksen alainen yhdistys) hallituksen jäsen 2011 -

Tieteellinen toiminta

Tohtorinväitöskirjassani tutkin maksan ja sydämen kvantitatiivista magneettikuvausta ja kehitin kliinisen työkalun, millä mitataan luotettavasti maksan rautapitoisuutta ja voidaan monitoroida potilaan rautakuormaa magneettikuvauksella.

Lisäksi olen tehnyt diagnostisten kuvaustapojen optimointia kansainvälisesti tunnustetun appendisiitti-tutkimuksen (APPAC) vastuuradiologina pitkäjänteisesti, nyt 10-v. seurantatutkimus menossa. Olen tutkumusryhmässäni arvioinut myös mm. PET-MRI:n hyötyä kohdunkaulan syövässä, ja ollut tutkimassa ovariosyövän levinneisyystapoja PET-TT kuvauksella. PET-MRI puolella tutkumuskohteenani on myös tulehduksellisen suolistosairauden kuvantaminen.

Biografia

Valmistuttuaan lääkäriksi radiologia oli Johanna Kalliolla heti kirkkaana mielessä sopivana uravalintana. Siinä saa hyödyntää uusimpia tekniikoita ja olla mukana auttamassa potilasta moniammatillisessa tiimissä, missä parhaiden hoitovaihtoehtojen valitseminen kullekin potilaalle on palkitsevaa. Myös kuvien käsittely ja etenkin magneettikuvaus-menetelmien optimointi on hänelle mielekästä. Ei olekaan sattumaa että Kallion väitöskirjatyö käsitteli maksan ja sydämen rautamäärän mittausmenetelmää magneettikuvauksen avulla ja maksan kuvantamismenetelmien optimointia ja kehitystyötä. Luotettavan metodin aikaansaaminen kliiniseen työhön on tutkijalle paras kiitos työstään.

Vatsaradiologia on laaja-alainen radiologian osa-alue, jonka parissa Kallio on työskennellyt jo vuodesta 2004, vajaan vuoden neuroradiologisen pestin jälkeen. Vatsaradiologina pääsee tekemään yhteistyötä monen eli erikoisalan kanssa, ylävatsan ja suoliston lisäksi gynekologinen onkologia sekä urologia kuuluvatkin keskeisinä Kallion osaamisalueisiin.

Vatsan alue on magneettikuvauksen suhteen teknisesti haastavampi kuin moni muu elimistön alue, koska vatsan alue on jatkuvassa pienessä liikkeessä. Vatsaradiologiassa saakin käyttää kaikkia uusimpia kuvaustekniikoita, jotta saadaan paras lopputulos, tässä auttaa innostus uusimpiin kuvausmahdollisuuksiin.

PET-kuvaus tuli kiinnostuksen kohteeksi vatsaradiologian kautta. PET -kuvausmäärät ovat vatsan syöpäpotilailla lisääntyneet suuresti viime aikoina ja uusia merkkiaineita on otettu kliiniseen käyttöön. PET-keskuksessa Turussa Kallio sai laajempaa kosketusta myös muiden elinalojen, kuten neuroradiologian PET-menetelmiin, esimerkiksi amyloidi- ja FDG -kuvantamiseen neurodegeneratiivisissa sairauksissa. Myös esim. eturauhassyövän PET-kuvantaminen alkoi toden teolla lisääntyä viime vuosina.

Docrateella Kallio saa käyttää laajasti osaamistaan sekä vatsaradiologiassa että PET-kuvantamisessa.