Harva muistaa suojata ihoaan varjossa
4.6.2020 Kategoriat: ArtikkelitIhomelanooman ilmaantuvuus on Pohjoismaissa lisääntynyt. Vuosittain Suomessa todetaan reilut 1 000 uutta melanoomaa.
Melanooma voi kehittyä olemassa olevaan luomeen, pigmenttiläiskään tai terveelle iholle ikään kuin uutena, nopeasti kooltaan kasvavana ja usein väriltään kirjavana muutoksena. Melanooman riski kasvaa runsaan auringonoton ja ihon palamisen myötä etenkin luonnostaan vaaleaihoisilla ihmisillä sekä henkilöillä, joiden suvussa on todettu ihosyöpää.
Tarkkaile ihoasi
Huolestuttavia muutoksia luomissa ovat mm. värin muutos, kirjavuus, koon kasvu, reunan epätasaisuus, kutina sekä punainen rengas luomen ympärillä. Väreistä etenkin sininen, punainen ja musta voivat viitata melanoomaan.
Melanooma voi kasvaa kyhmymäisesti, mutta myös ihon pinnan myötäisesti. Jos melanooma on ehtinyt lähettää etäpesäkkeitä tai se on kasvanut voimakkaasti syvyyssuunnassa, on ennuste huonompi.
Hakeudu lääkäriin, jos löydät iholtasi kookkaan, yli 10 millimetrin kokoisen ja värillisen luomen. Myös pigmenttimuutos tai uusi luomi alueella, joka on ollut aiemmin terve tai haava, joka ei parane parissa viikossa, on syytä näyttää lääkärille.
Suurin osa melanoomista on varhaisen vaiheen ohuita, paikallisia melanoomia ja siksi paranemisennuste on yleisesti hyvä: viisi vuotta sairastumisesta 88 prosenttia potilaista on elossa.
Ennakointi on tärkeää
Aiemmin sairastettu ja lähisukulaisella todettu melanooma lisäävät huomattavasti melanoomaan sairastumisen riskiä, kuten myös ihon palaminen auringossa toistuvasti. Palaminen lapsuudessa on erityisen haitallista. Auringon UV-säteily voi vahingoittaa solujen DNA:ta ja aiheuttaa siten ihosyöpää. Docrates Syöpäsairaalassa onkologina toimiva Tuomo Alanko muistuttaakin, että iho on hyvä muistaa suojata myös pilvisellä säällä.
– Suojelemme ihoamme paremmin kuin ennen, mutta emme vieläkään tarpeeksi hyvin. Harva herkkäihoinenkaan muistaa suojata ihoaan varjossa tai esimerkiksi liikkuessaan metsässä. Suoran säteilyn lisäksi UV-säteilyä heijastuu paitsi ilmakehästä, myös lumesta, hiekasta ja vedestä. Koska iho ei aisti UV-säteilyä, palamisen voi ehkäistä vain ennakoimalla, Alanko painottaa.
Docrates Syöpäsairaalassa käytetään uusinta tekniikkaa ja menetelmiä sekä melanooman diagnosoinnissa että hoidossa. Onkologi Tuomo Alangon mukaan syöpähoidot aloitetaan muutamien päivien sisällä ensimmäisestä lääkärin konsultaatiosta. Jos lääkäri epäilee luomen tai ihomuutoksen pahanlaatuisuutta, se poistetaan. Leikkauksen yhteydessä tutkitaan myös imusolmukkeet. Jos niistä löytyy syöpämuutoksia, poistetaan ne samassa yhteydessä.
Myös melanooman lääkehoidot ovat ottaneet muutaman viime vuoden aikana ison kehitysharppauksen. Jos melanooma on levinnyt, hoidetaan potilasta yhä useammin leikkauksen lisäksi uusilla immunologisilla hoidoilla sekä täsmälääkkeillä.
7 vinkkiä turvalliseen auringossa oleiluun
1. Suojaa ihoa palamiselta vaatteilla ja aurinkovoiteella. Käytä vettä kestävää aurinkovoidetta, joka suojaa ihoa UVA- ja UVB-säteilyä vastaan. SPF ilmaisee suojakertoimen määrän UVB-säteilylle. Tarkista, että voide suojaa myös UVA-säteilyltä. Aikuisten, joilla on normaali iho, suojakerroin voi olla Suomen kesässä 15-25. Lasten ja aikuisten, joilla on herkkä ja vaalea iho, tulisi käyttää suojakertoimen 30-50 aurinkovoiteita. Voimakkaassa auringonvalossa kaikkien pitäisi käyttää vähintään suojakertoimella 30 varustettua aurinkovoidetta.
2. Suojaa ihoa myös pilvisellä säällä. Jopa puolet UV-säteilystä voi tunkeutua pilvien läpi.
3. Voitele iho aurinkovoiteella noin 20 minuuttia ennen kuin menet ulos, jotta voide ehtii kunnolla imeytyä. Lisää voidetta jokaisen uintikerran jälkeen.
4. Muista, että iho voi palaa myös varjossa.
5. Ole erityisen varovainen, jos taivas on pilvetön. Auringon säteily on voimakkaampaa aukealla paikalla, kuten uimarannalla kuin esimerkiksi metsässä.
6. Aurinkovoiteen käyttäminen on tärkeää aina, mutta erityisen tärkeää se on keskipäivällä kello 11 ja 15 välillä, jolloin UV-säteily on voimakkainta.
7. Kasvot ja hartiat palavat herkimmin. Muista suojata myös herkästi palavat korvat, kalju päälaki, nenä ja jalkapohjat.