Kymmenen askelta suolistosyövän hoitopolulla – näin asiat etenevät testien jälkeen
1.6.2024 Kategoriat: ArtikkelitDocrateella työskentelee laaja kirjo syöpäsairauksien hoitoon erikoistuneita asiantuntijoita, joiden käytössä on uusimmat ja tehokkaimmat syövän tutkimiseen ja testaamiseen tarvittavat välineet. Hoitopolku aina syövän varhaisesta toteamisesta hoitoihin onnistuu nopeasti ja tehokkaasti. Oma hoitotiimisi pitää huolen siitä, että tiedät koko ajan, mitä tapahtuu seuraavaksi.
Näin suolistosyövän hoitopolku Docrateella etenee:
1. FIT-testi on ulostenäytteestä tehtävä syövän varhaiseen toteamiseen tarkoitettu testi. Se sopii jokaiselle oireettomalle henkilölle, joka haluaa selvittää suolistosyöpäriskin mahdollisuuden. Testinäyte otetaan kotona, ja näytteet tutkitaan laboratoriossa. Mikäli esiintyy suolisto-oireita, voi lääkäri suositella suolen tähystystä eli kolonoskopiaa.
2. Mikäli FIT-tutkimuksen tulos on negatiivinen, eli ulosteesta ei löydy verta, jatkotutkimuksia ei välttämättä tarvita. Docrates kuitenkin suosittelee suolen tähystystä eli kolonoskopiaa parhaimpana ja luotettavimpana seulontatutkimuksena yli 50-vuotiaille viiden – kymmenen vuoden välein varsinkin, jos muita riskitekijöitä on tiedossa. Näin suolistosyövän kehittymisen riskiä voidaan ehkäistä ja suolistosairauksia todeta ja hoitaa mahdollisimman varhain. Jos suolistosyöpää tai sen esiasteita ei tähystyksessä löydy mutta sinulla on haittaavia vatsaoireita, saat halutessasi lähetteen ravitsemusterapeutille, jonka kanssa voit pohtia suolisto-oireidesi ruokavaliohoitoa.
3. Mikäli FIT-tutkimuksen tulos on positiivinen eli ulosteessa on verta, sairaanhoitajamme ottaa sinuun yhteyttä ja sopii jatkotutkimuksista.
4. Docrateella gastrokirurgi tekee suolen tähystyksen eli kolonoskopian. Tähystyksen yhteydessä nähdään suolessa, onko suolessa limakalvomuutoksia. Tähystyksessä voidaan poistaa polyyppeja eli syövän mahdollisia esiasteita.
5. Tähystyksessä otetut koepalat lähetetään patologin tutkittavaksi. Patologi laatii löydöksistä lausunnon, jonka tulokset käyt läpi tähystävän lääkärin kanssa. Lausunnon valmistuminen kestää yleensä 1–2 viikkoa.
6. Jos tähystyksessä ja näytteissä löytyy suolistosyöpään viittaavaa, pääset seuraavaksi onkologin eli syöpälääkärin vastaanotolle sopimaan jatkotutkimuksista. Tavallisesti seuraava askel on syövän levinneisyyskartoitus, jossa hyödynnetään yleensä vartalon tietokonekuvausta ja usein myös magneettikuvausta. Lisäksi otetaan verikokeita.
7. Tutkimustulosten varmistuttuatehdään vastaanotolla henkilökohtainen hoitosuunnitelmasi. Suolistosyövän yleisin hoitomuoto on leikkaus, jonka lisäksi voidaan tarvita sytostaatti- ja sädehoitoa.
8. Leikkaus tehdään yleensä keskussairaalassa tai yliopistollisessa sairaalassa. Hoitoon osallistuu monihenkinen tiimi, johon kuuluu leikkaava kirurgi, patologi, onkologi, radiologi, hoitajia ja tarpeen mukaan muiden erikoisalojen lääkäreitä. Docrateen henkilökunta on sinuun yhteydessä halutessasi hoidon kuluessa ja pitää huolen siitä, että saat kaipaamasi tiedot.
9. Leikkauksen jälkeen yksilöllinen hoitopolkusi jatkuu Docrateella. Siihen kuuluu tarpeen mukaan lääkehoitoa, sädehoitoa sekä seurantaa verikokeilla, tähystämllä ja kuvantamisilla. On myös mahdollista tehdä alkututkimukset Docrateella ja jatkaa hoitoja toisessa hoitoyksikössä.
10. Docrateen onkologit ovat erikoistuneet syövän kokonaisvaltaiseen hoitoon, noudattavat kansainvälisiä hoitosuosituksia ja hyödyntävät muun muassa molekyylidiagnostiikkaa hoitojen suunnittelussa. Tarvittaessa voidaan selvittää myös lähisukulaisten syöpäriskiä
Suolistosyövän tutkimukset ja hoito vaativat kokeneita lääketieteen ammattilaisia
Diagnostisten tutkimusten tekemiseen tarvitaan kokeneita lääketieteen ammattilaisia. Niin myös syöpätautien hoitoon ja hoidon suunnitteluun. Docrateelta löydät sellaiset. Voit kysyä mielipidettä suolistosyöpäsi diagnoosista ja hoidosta Docrateen gastrokirurgilta ja onkologeilta, vaikka sairauttasi hoidettaisiin julkisella sektorilla tai toisessa hoitoyksikössä.
Syöpädiagnoosi on aina shokki ja syövän hoito voi muuttaa elämää melkoisesti. Saat Docrateen kautta myös hoitoasi tukevia palveluita kuten psyykkistä tukea, seksuaalineuvontaa, urologin palveluita ja ravitsemusterapiaa ilman lähetettä.
Vuoden 2024 aikana Docrateelle tulee oma patologian yksikkö, jossa tullaan tekemään osa immunosytokemiallisista tutkimuksista. Oma patologian yksikkö nopeuttaa tutkimustulosten valmistumista ja tiedonkulkua sinun ja Docrateen asiantuntijoiden välillä entisestään.
Tervetuloa tutkimuksiin – me pidämme sinusta ja läheisistäsi huolta!
Voit lukea lisää suolistosyövän diagnostiikkaan ja hoitoon liittyvistä asioista Docrateella täältä.