Skip to content

Lupaavia alustavia hoitotuloksia munuaissyövän stereotaktisesta sädehoidosta

3.5.2024 Kategoriat: Artikkelit | Tiedotteet
Syöpätutkimus Syövän hoito
Suomessa todetaan vuosittain noin 1 000 uutta munuaissyöpää. Näistä jopa puolet löytyy sattumalta muiden syiden vuoksi tehdyissä vatsan alueen kuvauksissa. Paikallinen munuaissyöpä hoidetaan ensisijaisesti aina leikkaushoidolla, jossa poistetaan munuainen kokonaan tai osittain. Viimeisimpien alustavien tutkimustulosten valossa myös stereotaktisella sädehoidolla voidaan saada lupaavia hoitotuloksia. Docrateella on alkuvuodesta 2024 hoidettu ensimmäisten joukossa Suomessa paikallista munuaissyöpää sairastava potilas stereotaktisella sädehoidolla.

ASTRO-kokouksessa (American Society for Radiation Oncology) esiteltiin vuoden 2023 lopulla 2. vaiheen Fastrack II -tutkimuksen lupaavia tuloksia stereotaktisen sädehoidon (SABR) käytöstä paikallisen munuaissyövän hoidossa.  

– Kuullessani tutkimustulokset kokouksessa ajattelin heti, että tämä tarjoaa mahdollisen uuden hoitomuodon paikallista munuaissyöpää sairastaville potilaille, joille leikkaus ei syystä tai toisesta ole mahdollinen, toteaa dosentti Leila Vaalavirta Docrates Syöpäsairaalasta. 

Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää stereotaktisen (SABR) sädehoidon tehokkuutta paikalliseen munuaissyöpään potilailla, joille leikkaushoito ei lääketieteellisistä tai muista syistä johtuen ollut mahdollinen.

Tavoitteena oli arvioida sekä hoitomuodon tehokkuutta että sen turvallisuutta. *Tutkimuksessa oli mukana 70 potilasta, joille leikkaus ei ollut mahdollinen hoitovaihtoehto. Potilaiden keski-ikä oli 77 vuotta. Kasvaimen koosta riippuen potilaat saivat joko yhden tai kolmen kerran stereotaktisen sädehoidon. Tutkimuksessa todettiin, että yhden vuoden kuluttua annetusta sädehoidosta kenelläkään sädehoidetuista tutkimuspotilaista ei todettu syövän paikallista etenemistä ja haittavaikutukset jäivät vähäisiksi ja ne olivat yleisesti lieviä. Tämän tutkimuksen perustella stereotaktinen sädehoito (SABR) vaikuttaa lupaavalta hoitovaihtoehdolta paikallisessa munuaissyövässä. 

Sittemmin tämä tutkimus on julkaistu arvostetussa The Lancet Oncology -lehdessä maaliskuussa 2024. Välittömästi tutkimuksen julkaisemisen jälkeen on Docrateella hoidettu jo ensimmäisten joukossa Suomessa paikallista munuaissyöpää sairastava potilas stereotaktisella sädehoidolla. Potilaan terveydellinen tilanne ja taustalla olevat muut sairaudet estivät syövän leikkaushoidon. Potilas hakeutui Docrateelle, jossa hänen eturauhassyöpänsä oli aiemmin hoidettu.  

– Pääsimme heti hyödyntämään uusimpia tutkimustuloksia, kun potilaan taudinkuva ja tilanne mahdollistivat hänen hoitonsa tutkimuksessa toteutetuin menetelmin sädehoidolla. Tällä hetkellä potilas on jo saanut sädehoidon suunnitelman mukaisesti ilman välittömiä haittavaikutuksia ja seurantaa toteutetaan nyt aluksi kolmen kuukauden välein, Vaalavirta lisää.

– On hienoa, että Docrateella pääsemme heti hyödyntämään uusimpia tutkimustuloksia ja tarjoamaan näin yhä useammalle potilaalle yksilöllistä ja tehokasta hoitoa viiveettä, iloitsee Vaalavirta. 

Docrates Syöpäsairaala hyödyntää viimeisintä kansainvälistä tutkimustietoa potilaiden yksilöllisessä syövänhoidossa. Docrateella on mahdollisuus ottaa käyttöön viiveettömästi uusia diagnostisia menetelmiä ja hoitomuotoja, jotka eivät vielä ole muualla rutiinikäytössä tai käytössä ollenkaan. Sairaalassa työskentelee useita syövänhoidon- ja diagnostiikan asiantuntijoita, joilla on pitkä kokemus ja osaaminen syöpätaudeista.

*Lue lisää tutkimuksesta täällä

Suomessa todetaan noin 1 000 uutta munuaissyöpää vuosittain

Tavallisin (70 %) munuaissyöpä on ns. clear cell eli kirkassolusyöpä. Muita munuaissyövän lajeja ovat papillaarinen (10 %) ja kromofobinen (5 %). Tunnetuin periytyvä munuaisssyöpätyyppi on von Hippel-Lindaun kasvain.

Paikallinen munuaissyöpä hoidetaan ensisijaisesti aina leikkaushoidolla, jossa poistetaan munuainen kokonaan tai osittain. Yksittäisten etäpesäkkeiden kirurginen hoito on tapauskohtaisesti mahdollista. Viime vuosina on etäpesäkkeisen munuaissyövän hoitoon tullut useita uusia lääkkeitä. Uusimmat lääkkeet tehostavat elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa syöpäsoluja vastaan.

Munuaissyöpäpotilaan hoidon jälkiseuranta on tärkeää. Puolivuosittain seurataan perusverenkuvaa, munuaistoimintaa ja luuston tilaa. Keuhkojen ja vatsan alueen tilaa arvioidaan röntgentutkimuksin.

Ota yhteyttä ajanvaraukseemme ja kysy lisää

Lue uusimpia tiedotteita

Joulun ja vuodenvaihteen aukioloajat

Docrates Mehiläinen on avoinna myös joulun ja uuden vuoden aikaan, pois lukien jouluaatto ja pyhäpäivät. Ajan erikoislääkärille saat nopeasti, myös...

Lue lisää

Rintarekonstruktioleikkaus on kokeneiden kirurgien tarkkaa käsityötä ja hoitotiimin tiivistä yhteispeliä

Rintarekonstruktio eli poistetun rinnan uudelleen rakentaminen on osa monien rintasyöpäpotilaiden hoitopolkua. Leikkauksen tavoitteena on korvata poistettu rintakudos potilaan omalla kudoksella...

Docrates on nyt osa Mehiläistä – Yhdessä meillä on elämä tehtävänä

Tarjoamme edistyksellistä syövänhoitoa nopeasti, ilman lähetettä. Tutkimukset ja hoito räätälöidään oman hoitotiimin kanssa yksilöllisesti, aina elämänlaatua vaalien. Pidämme huolen siitä,...

Docrates Mehiläisen tilat menestyvät rakennus- ja designalan kilpailuissa

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Docrates Mehiläinen Syöpäsairaalan tiloja laajennettiin ja uudistettiin hiljattain. Tiloihin tehty uudistus palkittiin Rakli Ry:n järjestämässä Workplace Awards 2024 -kilpailussa fyysisen...

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16