Skip to content

Melanooma, ihosyövistä katalin

28.4.2023 Kategoriat: Artikkelit
Ihosyövät
Melanooman riskiryhmään kuuluvat erityisesti vaaleat, pisamaiset ja helposti palavat ihmiset ja ne, joilla on todella paljon luomia, tai henkilöt, joiden lähisuvussa on sairastettu melanoomaa.

Melanooma on hyvin pitkälti auringon UV-valon aiheuttama syöpä. Siihen sairastuu nyt se sukupolvi, jonka vanhemmat eivät koskaan saaneet auringolta suojautumisen tärkeyttä korostavaa valistusta. Nyt sairastuvat ovat siten lapsena palaneet auringossa useamman kerran. Erityisesti riskiryhmään kuuluvat vaaleat, pisamaiset ja helposti palavat ihmiset ja ne, joilla on todella paljon luomia, tai henkilöt, joiden lähisuvussa on sairastettu melanoomaa.

Melanooman toteaminen ja hoito

Melanooma löytyy usein silmämääräisesti ilman sen kummempia apuvälineitä. Lääkäri voi tarkentaa diagnoosia nk. dermatoskopia-tutkimuksella. Usein ihminen itse huomaa melanoomakasvaimen ilmaantumisen iholle ja hakeutuu siksi lääkärin vastaanotolle. Koepalasta saadaan lopullinen varmuus diagnoosille. Suurin osa melanoomakasvaimista löydetään alkuvaiheessa, ja kasvaimen poistaminen leikkaamalla riittää. Alle 1 mm paksuiset kasvaimet eivät yleensä edellytä jatkotutkimuksia leikkaushoidon lisäksi.

Esimerkki melanoomakasvaimesta

Entä jos melanooma ehtii levitä?

Ensimmäisenä melanooma leviää lähimpään imusolmukkeeseen, jota kutsutaan vartijaimusolmukkeeksi. Jos melanoomakasvain on löydettäessä syvyyssuunnassa niin paksu, että on syytä epäillä leviämistä, tehdään vartijaimusolmuketutkimus. Tutkimuksessa selviää mihin imusolmukkeeseen imuneste melanooman kohdalta virtaa. Leikkauksessa kyseinen imusolmuke poistetaan ja tutkitaan.

Jos vartijaimusolmuke on puhdas, on todennäköistä, ettei syöpä ole levinnyt muuallekaan. Jos melanooma kuitenkin leviää, saattaa etäpesäkkeitä kehittyä mihin tahansa elimeen. Levinneenä melanooma onkin melko vaikeasti voitettava syöpätauti.

Miten levinnyttä melanoomaa hoidetaan ja millainen ennuste taudilla yleensä on?

Ennuste on erittäin vaihteleva. Toisinaan riittää, että etäpesäkkeet leikataan pois, toisinaan lääkehoito on tarpeen. Uudet lääkkeet ovat onneksi mullistaneet levinneen melanooman hoidon ja pidentäneet elinaikaennustetta paljon, mutta nekään eivät tehoa kaikille. Siksi niitä kehitetäänkin edelleen jatkuvasti.

– Uudet melanoomalääkkeet eli immuno-onkologiset lääkkeet ja täsmälääkkeet ovat käytännössä korvanneet sytostaatit, kertoo Tuomo Alanko, syöpätautien erikoislääkäri.

Immuno-onkologisilla hoidoilla tarkoitetaan syöpälääkkeitä, joiden tarkoituksena on vahvistaa elimistön omaa immuunireaktiota syöpää vastaan.

– Täsmälääkkeitä taas voidaan käyttää silloin kun melanoomassa on tietty geenimuutos (ns. BRAF–mutaatio), johon kohdennettu hoito tuottaa usein nopean kasvainta pienentävän hoitovaikutuksen.

Lisätietoa melanooman uusimmista hoitomuodoista

Jos epäilyttäviä luomia on paljon, miten niitä voi seurata?

Henkilö voidaan esimerkiksi kuvata, ensin yleiskuvat, vartalo, raajat ja kasvot. Epätyypillisen näköisistä luomista otetaan erikseen mikroskooppikuvat (dermatoskooppi). Vuosittain on hyvä seuratta tuleeko luomia lisää. Seurannassa verrataan uusia kuvia vanhoihin ja tutkitaan onko kuvatuissa luomissa tapahtunut mikroskooppisia muutoksia. Jos seurannassa löytyy melanooma, on se yleensä hyvin alkuvaiheessa ja ohut, ja ennuste erinomainen.

Varaa aika ihotautien erikoislääkärille

Tutustu ihotautien erikoislääkäriin Anne Keinoseen ja varaa aika hänen vastaanotolleen ajanvarauksesta.

Lisätietoa luomien tarkastuksesta

 

Lue lisää

Rintasyövästä toipunut Jaana: Docrateella korostuu elämänlaadun merkitys, täällä ei hoideta tilastoja

Istumme Jaana Nurmen kanssa Arabianrannan asukastalo Bokvillanissa vapaaehtoisvoimin pyörivän Kaffilan sohvalla. Aurinko valaisee huoneen, joka on aikanaan toiminut Arabian tehtaanjohtajan...

Lue lisää

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16