Ihosyöpä yleistyy – Minkälaiset ihomuutokset vaativat reagointia, entä kenen kannattaa käydä ihotarkastuksissa?
28.3.2024 Kategoriat: ArtikkelitTyvisolusyöpä eli basaliooma, okasolusyöpä ja melanooma kattavat noin 99 % kaikista ihosyövistä. Niihin sairastuu Suomessa vuosittain yhteensä noin 12 000 ihmistä.
Tunnetuin ja katalin on melanooma, johon sairastuu vuosittain keskimäärin 1 800 ihmistä. Saman verran ihmisiä sairastuu pahalaatuiseen okasolusyöpään. Okasolusyövän esiaste on aurinkokeratoosi, eräänlainen krooninen hilselaikku iholla. Yleisin ihosyövistä on tyvisolusyöpä, jota todetaan vuosittain lähes 10 000 tapausta. Todellisuudessa tyvisolusyöpää esiintyy kuitenkin noin tuplasti enemmän, sillä kaikkia tapauksia ei rekisteröidä.
Vuosikymmenien saatossa kaikkien ihosyöpien ilmaantuvuus on noussut, ja aivan viimeisten vuosien aikana erityisesti melanoomaa on tavattu aiempaa enemmän*. Melanooma on yleistynyt myös nuorilla, ja erityisesti nuorilla naisilla.
Reagointia vaativat ihomuutokset
Ihosyöpien ennuste on yleisesti ottaen varsin hyvä. Tärkeää on päästä tutkimuksiin ja hoitoihin ajoissa. Kaikki epäilyttävät ihomuutokset kannattaa käydä näyttämässä lääkärissä ennemmin aiemmin kuin myöhemmin.
Reagoi ainakin näihin ihomuutoksiin:
- Näppy iholla, joka ei parane nopeasti vaan kasvaa kasvamistaan.
- Uusi, pieni luomi, joka alkaa pikkuhiljaa kasvaa.
- Ihon tasassa olevat, epäsymmetriset, poimureunaiset ja moniväriset luomet.
- Krooninen hilselaikku, joka ei parane voiteilla.
Ota huomioon myös nämä asiat:
- Ihosyövän tunnistaminen ei aina ole yksiselitteistä.
- Yleisestä käsityksestä poiketen esimerkiksi melanooma voi olla myös vaalea ja pigmentitön ja kasvaa hyvinkin nopeasti.
- Ihosyöpää voi esiintyä niin sanotulla ”kuutamoalueella” eli alueilla, jonne auringonvalo ei osu. Tähän kuuluvat muun muassa silmäluomi, silmänpohja, aivokalvo, genitaalialueen limakalvot, varpaan seutu ja jalkapohjat.
- Melanooma kehittyy useimmiten kohtaan, jossa ei ole ollut luomea aiemmin.
- Rusinamaiset koholuomet ovat usein kilttejä, eikä esimerkiksi hankaus aiheuta olemassa olevaan luomeen syöpää.
- Suurin osa, noin 80 %, tyvisolusyövistä esiintyy ohimolla, poskilla tai nenällä. Tyvisolusyöpä on yleensä vähemmän aggressiivinen kuin muut ihosyövät ja ei lähetä etäpesäkkeitä, mutta sitä ei tule jättää hoitamatta.
- Okasolusyöpä kehittyy useimmiten eniten aurinkoa saaneille ihoalueille, mutta voi ilmaantua myös esimerkiksi huuleen tai krooniseen haavaan, kuten palovammaan.
Riskiryhmään kuuluvat voivat hyötyä säännöllisistä ihotarkastuksista
Luomihoitajan vastaanotolla voit selvittää ihosi ja luomiesi tilanteen. Lisäksi saat tiedon, onko luomissa muutoksia, jotka vaativat lisäselvitystä.
Mistä tiedän, onko minulla kohonnut riski sairastua ihosyöpään?
- Suurin yksittäinen riskitekijä eri ihosyöpien syntymiselle on auringon UV-säteily. Jos olet palanut toistuvasti auringossa tai saanut paljon auringonvaloa elämäsi aikana, saattaa sinulla olla kohonnut riski sairastua ihosyöpään. Huomaa, että ihosyövän voi saada myös paljon auringonvaloa elämänsä aikana saanut henkilö, joka ei ole koskaan palanut.
- Erityisessä riskiryhmässä ovat pitkään purjehtineet, golfanneet sekä monet talvet etelässä viettäneet ihmiset, sillä he ovat todennäköisesti altistuneet runsaalle auringonvalolle. Ihosyöpää tavataan myös enemmän vanhemmilla, kaljuilla ihmisillä, sillä heiltä puuttuu hiusten auringolta suojaava vaikutus.
- Jos sinulla on runsaasti luomia, on riskisi sairastua melanoomaan suurempi verrattuna henkilöön, jolla luomia vähän.
- Jos lähisuvussasi esiintyy melanoomaa, voi sinulla olla perinnöllinen riski sairastua melanoomaan.
Säännöllinen ihotarkastus voi auttaa pääsemään ihosyövän jäljille ajoissa
Erityisesti riskiryhmiin kuuluvien kannattaa harkita säännöllistä ihon tarkistuttamista ammattilaisen toimesta, vaikka mitään muutoksia ei näkyisi. Ihotautien erikoislääkäri pystyy tutkimaan ihon tarkasti dermatoskooppia hyödyntäen, jolloin hän voi havaita herkästi reagointia vaativat muutokset. Näin ollen ihosyövän jäljille on mahdollista päästä hyvissä ajoin, mikä edesauttaa syövästä parantumista.
* Syöpäilmaantuvuuden muutos noin + 20 % tarkastelujaksolta 2009-2013 jaksolle 2014-2018; Syöpärekisteri.