Mitä urologin vastaanotolla tapahtuu?
12.3.2024 Kategoriat: Artikkelit | Miehen mielessäMilloin hakeudutaan urologin vastaanotolle?
Tyypillisiä syitä hakeutua urologin vastaanotolle ovat erilaiset virtsaamisvaivat (esimerkiksi rakko ei tyhjene kunnolla tai mies kärsii tiheävirtsaisuudesta), potenssivaikeudet tai syöpäepäily esimerkiksi kohonneen PSA-arvon johdosta.
Mitä urologin vastaanotolla tapahtuu
1. Kartoitus
- Esitietojen kartoitus, keskustelu (esim. lääkitys, yleisterveys, aikaisemmat tutkimukset ja hoidot)
- Mahdollisten aikaisemmin otettujen laboratoriotutkimusten läpikäynti, uusien tutkimusten määrittely (esim. PSA-testi, virtsaviljely, testosteronitaso)
- Mahdolliset kyselykaavaketutkimukset (esim. virtsaamisoireet tai erektiohäiriö)
2. Tutkimukset
- Tunnustelututkimus eli tuseeraus yhdistettynä mahdollisesti ultraäänitutkimukseen
- Mahdollisen muun tarvittavan diagnostiikan määrittely (esim. eturauhasen magneettitutkimus, koepalojen otto, jäännösvirtsan- tai virtsanvirtauksen tutkimukset)
- Mahdollisesta itsearvioinnista keskusteleminen (esim. virtsaamispäiväkirja)
3. Tulokset
- Yhteenvetokeskustelu hoitovaihtoehdoista miehen kanssa
Tarvitseeko urologin vastaanottoa arastella?
Ehkä eniten epävarmuutta ja pelkoakin aiheuttava osa vastaanotolla on tunnustelututkimus. Tätä ei kuitenkaan kannata pelätä: urologi on ammattilainen, joka osaa tehdä tarvittavat tutkimukset hellästi ja riittävän tarkasti. Tunnustelututkimus antaa tärkeää tietoa eturauhasen, virtsaelinten ja sukuelinten tilasta. On erittäin tärkeää tunnustella eturauhanen: lääkärin tulisi saada käsitys eturauhasen koosta ja tarkistaa, ettei siinä ole kyhmyjä. Tunnustelun lisäksi lääkäri voi tehdä ultraäänitutkimuksen.
Jatkotutkimukset
Tähän mennessä keskustellun ja tutkitun perusteella urologi kartoittaa mahdollisten jatkotutkimusten tarvetta. Eturauhassyöpäepäilyssä tällaisia tutkimuksia ovat mm. eturauhasen magneettitutkimus ja mahdollinen koepalojen otto. Docrateella näihin tutkimuksiin järjestyy aika pikimmiten ja tulokset tutkimukset tulevat nopeasti. Lääkäri saattaa antaa kotiin itsearviointia varten erilaista ohjeistusta, esim. ns. virtsaamispäiväkirjan pitämiseen liittyen.
Lopuksi urologi keskustelee kanssasi siitä mitä on saatu selville, ja miten voisi jatkaa eteenpäin. Keskeisessä asemassa on luottamuksellinen avoin keskustelu urologin ja potilaan kesken; lääkäri kuuntelee ja ottaa toiveesi ja tarpeesi huomioon. Urologi on erinomainen ammattilaisapu tähän pohdintaan yhdessä potilaan kanssa, sillä hänellä on kliininen tietämys siitä mitä voi ja kannattaisi kenties tehdä. Paras mahdollinen etenemistapa valitaan yhdessä potilaan kanssa.
Lue enemmän eturauhassyövän diagnostiikasta.
Varaa aika Docrates Mehiläisen urologille ilman lähetettä
Varaa aika urologille asiakaspalvelustamme p. 010 773 2000 tai verkkoajanvaruksestamme.
Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön, ja sairaanhoitajamme soittaa sinulle mahdollisimman pian. Olemme täällä sinua varten!