Skip to content

Mitä urologin vastaanotolla tapahtuu?

12.3.2024 Kategoriat: Artikkelit | Miehen mielessä
Eturauhassyöpä
Urologi on miesten intiimialueen hoitoon perehtynyt erikoislääkäri. Miehet usein turhaan arastelevat urologin vastaanotolle menoa. Alansa erikoisosaajana urologi on tottunut ratkomaan yhdessä potilaan kanssa erilaisia virtsaamiseen, potenssiin tai syöpäepäilyihin liittyviä asioita. Docrates Mehiläinen Syöpäsairaalassa urologit antavat tietoa, keskusteluapua ja hoitovaihtoehtoja miehen terveyteen liittyvissä kysymyksissä, yksilöllisesti ja potilasta kuunnellen.

Milloin hakeudutaan urologin vastaanotolle?

Tyypillisiä syitä hakeutua urologin vastaanotolle ovat erilaiset virtsaamisvaivat (esimerkiksi rakko ei tyhjene kunnolla tai mies kärsii tiheävirtsaisuudesta), potenssivaikeudet tai syöpäepäily esimerkiksi kohonneen PSA-arvon johdosta.

Mitä urologin vastaanotolla tapahtuu

1. Kartoitus

  • Esitietojen kartoitus, keskustelu (esim. lääkitys, yleisterveys, aikaisemmat tutkimukset ja hoidot)
  • Mahdollisten aikaisemmin otettujen laboratoriotutkimusten läpikäynti, uusien tutkimusten määrittely (esim. PSA-testi, virtsaviljely, testosteronitaso)
  • Mahdolliset kyselykaavaketutkimukset (esim. virtsaamisoireet tai erektiohäiriö)

2. Tutkimukset

  • Tunnustelututkimus eli tuseeraus yhdistettynä mahdollisesti ultraäänitutkimukseen
  • Mahdollisen muun tarvittavan diagnostiikan määrittely (esim. eturauhasen magneettitutkimus, koepalojen otto, jäännösvirtsan- tai virtsanvirtauksen tutkimukset)
  • Mahdollisesta itsearvioinnista keskusteleminen (esim. virtsaamispäiväkirja)

3. Tulokset

  • Yhteenvetokeskustelu hoitovaihtoehdoista miehen kanssa

Tarvitseeko urologin vastaanottoa arastella?

Ehkä eniten epävarmuutta ja pelkoakin aiheuttava osa vastaanotolla on tunnustelututkimus. Tätä ei kuitenkaan kannata pelätä: urologi on ammattilainen, joka osaa tehdä tarvittavat tutkimukset hellästi ja riittävän tarkasti. Tunnustelututkimus antaa tärkeää tietoa eturauhasen, virtsaelinten ja sukuelinten tilasta. On erittäin tärkeää tunnustella eturauhanen: lääkärin tulisi saada käsitys eturauhasen koosta ja tarkistaa, ettei siinä ole kyhmyjä. Tunnustelun lisäksi lääkäri voi tehdä ultraäänitutkimuksen.

Jatkotutkimukset

Tähän mennessä keskustellun ja tutkitun perusteella urologi kartoittaa mahdollisten jatkotutkimusten tarvetta. Eturauhassyöpäepäilyssä tällaisia tutkimuksia ovat mm. eturauhasen magneettitutkimus ja mahdollinen koepalojen otto. Docrateella näihin tutkimuksiin järjestyy aika pikimmiten ja tulokset tutkimukset tulevat nopeasti. Lääkäri saattaa antaa kotiin itsearviointia varten erilaista ohjeistusta, esim. ns. virtsaamispäiväkirjan pitämiseen liittyen.

Lopuksi urologi keskustelee kanssasi siitä mitä on saatu selville, ja miten voisi jatkaa eteenpäin. Keskeisessä asemassa on luottamuksellinen avoin keskustelu urologin ja potilaan kesken; lääkäri kuuntelee ja ottaa toiveesi  ja tarpeesi huomioon. Urologi on erinomainen ammattilaisapu tähän pohdintaan yhdessä potilaan kanssa, sillä hänellä on kliininen tietämys siitä mitä voi ja kannattaisi kenties tehdä. Paras mahdollinen etenemistapa valitaan yhdessä potilaan kanssa.

Lue enemmän eturauhassyövän diagnostiikasta.

Varaa aika Docrates Mehiläisen urologille ilman lähetettä

Varaa aika urologille asiakaspalvelustamme p. 010 773 2000 tai verkkoajanvaruksestamme.

Voit myös jättää meille yhteydenottopyynnön, ja sairaanhoitajamme soittaa sinulle mahdollisimman pian. Olemme täällä sinua varten!

Jätä yhteydenottopyyntö

Tutustu urologian erikoislääkäreihimme

Tutustu

Andrei Dejev

Urologian erikoislääkäri

Tutustu

Kari Syvänen

Urologian erikoislääkäri
LT, urologian dosentti, FEBU

Tutustu

Lauri Taipale

Kirurgian ja urologian erikoislääkäri

Lue lisää

Mies – Näin pidät eturauhasestasi huolta

Eturauhassyöpään sairastuu vuosittain yli 5 000 ja kuolee yli 900 miestä. Myös muut eturauhasvaivat ovat miehillä yleisiä. Lue, miten voit...

Lue lisää

Janos Uotila: Nyt ymmärrän tarkan ja yksilöllisen diagnoosin merkityksen

Sairaalan aulassa istuu mies hymyssä suin. 45-vuotiaalle Janos Uotilalle tämä aula ja etenkin sen viereinen sädehoidon tila ovat tulleet hyvinkin...

Virtsaamisongelmia? Lue, milloin lisätutkimus voi olla tarpeen

1. Iän myötä melkein kaikki kohtaavat virtsaamispulmia Kun ikää tulee lisää, lähes jokainen mies huomaa muutoksia virtsaamisessa. Virtsaamispulmat ovat siis...

Eturauhassyöpä: Sädehoidon ja leikkauksen hyödyt ja haitat

Leikkaus vai sädehoito? Mitä hyötyä ja haittaa sädehoidosta tai leikkauksesta on eturauhassyövän hoidossa?

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16