Moni haluaa käydä töissä syövästä huolimatta, tietää Docrateen syöpälääkäri Jorma Sormunen
8.9.2023 Kategoriat: ArtikkelitTyö on tärkeää ihmisille. Syövästäkin huolimatta.
Tämän tietää syöpätautien sekä työterveyshuollon erikoislääkäri, LT, Jorma Sormunen. Sormunen on toiminut syöpälääkärinä Docrates Syöpäsairaalassa tammikuusta 2020 lähtien.
– Monet syöpään sairastuneet toivovat, että he pystyvät palaamaan töihin mahdollisimman hyväkuntoisina ja ehkäpä erityisjärjestelyin tekemään töitä jopa sairastamisen aikana.
Sormusella on erityisen hyvä ymmärrys siitä, miten syöpä ja syöpähoidot vaikuttavat työn tekemiseen sekä ihmisen mahdollisuuksiin palata töihin. Lisäksi hän tietää, että liikunta voi kohentaa syöpäpotilaiden elämänlaatua merkittävästi ja parantaa näin työnteon mahdollisuuksia.
– Kaikenlaisella liikkumisella on monipuolisia vaikutuksia terveyteen. Mitä enemmän tätä tutkitaan, sen laajemmin tulevat hyödytkin esiin. Esimerkiksi levinnyttä syöpää sairastavilla potilailla liikunnalla on vaikutus kipuun, se lievittää kipuja. Tämä puolestaan parantaa unen laatua, millä on suora yhteys yleiseen elämänlaatuun. Liikunta on lisäksi edullinen ja lähes kaikille mahdollinen tapa hoitaa syöpää ja muita vaivoja, kertoo Sormunen.
Jorma Sormunen johtaa yhdessä professori Teemu Murtolan kanssa Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tutkimushanketta, jossa tarkastellaan syöpäpotilaiden liikkumisen hyötyjä ja sen vaikutusta syövänhoidon tehoon. Tutkimuksen perusolettama on se, että liikunnalla on ainakin hyvän syöpälääkkeen veroinen vaikutus ja se on yksi hoitomuoto siinä missä esimerkiksi sytostaatitkin.
– Monet arastelevat ja epäilevät liikunnan vaikutusta. Vanhastaan on oletettu, että kun liikunnan aikana elimistö saa enemmän happea ja verenkierto tehostuu, niin se vauhdittaisi myös syöpäsolujen kasvua. Todellisuudessa kuitenkin uusimpien tutkimustulosten mukaan syöpäkasvainten solut ovat sopeutuneet toimimaan vähähappisessa ympäristössä, joten happirikas ympäristö onkin niille haastava ympäristö. Tästä on saatu viitteitä tutkimuksissa jo ainakin rintasyövän, eturauhassyövän, munuaissyövän sekä munasarjasyövän osalta, kuvaa Sormunen.
Lisää liikuntaa ja armeliaisuutta
Liikunnan ja syövän yhteys tutkimusaiheena ei ole Sormuselle uusi. Hän on väitellyt vuonna 2018 työliikunnan vaikutuksista syöpäilmaantuvuuteen erityisesti eturauhas- ja suolistosyöpien kohdalla. Tutkimustulokset olivat väestötasolla merkittäviä.
– Jos suomalaiset liikkuisivat enemmän, välttyisimme vuosittain monelta sadalta syöpätapaukselta. Miehillä liikunnan suojavaikutus näyttää olevan aavistuksen verran naisia korkeampi.
Väitöskirja-aiheensa pariin Sormunen päätyi oman kiinnostuksensa pohjalta. Syöpätaudeista hän innostui työskennellessään lääketeollisuudessa eri tehtävissä Suomessa ja ulkomailla. Liikunta puolestaan oli asia, joka aina on ollut hänelle tärkeä asia.
– Olen aina pitänyt liikkumisesta tavalla tai toisella.
Sormunen pyrkii liikkumaan monipuolisesti tekemällä sekä voimaharjoittelua että aerobista harjoittelua.
– Lisäksi lauma ranskanbulldoggejani pitää minut liikkeellä, Sormunen naurahtaa.
Hän toivookin, että ihmiset olisivat liikunnan suhteen itseään kohtaan armeliaampia.
– Suomalaisilla on vähän sellainen tapa, että jos ei ole aikaa tai kykyä liikkua vähintään tuntia, niin sitten ei liikuta ollenkaan. Jos liikkuisi edes sen minkä pystyy, vaikka viisi tai kymmenen minuuttia, olisi se parempi kuin ei mitään. Yritänkin sanoa ihmisille, että vähäkin liikunta on hyvä, vielä enemmän parempi. On myös tärkeää, että liikunta ei ole hampaat irvessä suorittamista, vaan että siitä tulee hyvä olo, pohtii Sormunen.
– Myös Docrateella pystyn auttamaan potilaita saamaan liikunnan osaksi arkielämää ja syövän hoitoa, Sormunen sanoo.
Elämänmakuista syövän hoitoa
Tehdessään väitöskirjaansa Sormunen uppoutui syöpätautien puolelle yhä enemmän. Lopulta niin paljon, että työpaikka lääketeollisuudessa Belgiassa sai jäädä. Sormunen lähti erikoistumaan syöpätautien erikoislääkäriksi Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.
Erikoistuessaan Sormunen perehtyi urologisiin syöpiin ja erikoistuttuaan vastasi TAYS:ssa niiden hoidosta. Myös Docrateella Sormusen erityisosaamisalueeseen kuuluu lääkehoitojen lisäksi urologiset syövät.
Ennen aikaansa lääketeollisuudessa Sormunen työskenteli Puolustusvoimissa, ja oli rauhanturvaajana Libanonissa.
Se, että Sormusesta tuli lopulta syöpälääkäri, vaati henkisen kasvun.
– Ajatus kypsyi pikkuhiljaa vuosien saatossa. Olen hirveän tyytyväinen, että olen voinut kokea sellaista kasvua vielä aikuisena. Koenkin, että elämänkokemukseni on syövänhoidossa vahvuuteni, sillä hoito ei ole pelkästään tekniikkaa, vaan se on elämänmakuista. Toivon pystyväni välittämään tätä kokemusta myös potilailleni, pohtii Sormunen.
Elämänsä varrella Sormunen on muun muassa nähnyt läheltä läheistensä syöpään sairastumisia ja kohdannut vaikeita tilanteita rauhanturvaajana.
– Kun on ollut itse mukana kokemassa näitä hetkiä, ei aina tarvitse sanoa potilaalle, että tiedän miltä sinusta tuntuu, vaan se toivon mukaan välittyy muilla keinoin. Loppujen lopuksi syöpähoidot ovat yhteistyötä, porukassa tekemistä. Potilas hoitaa oman osuutensa ja lääkäri omansa. Lääkärin tehtävä on hoitaa potilas ammattitaidolla ja tsempata hänet läpi hoitojen.
Jorma Sormuselle voit varata ajan puhelimitse +358 10 773 2000 tai suoraan MyDocrates -asiointipalvelussamme.