Seksi tekee hyvää eturauhaselle – 5 aikuisen miehen seksifaktaa
8.5.2022 Kategoriat: Artikkelit | Miehen mielessäErektio ja seksuaalinen halu eivät ole enää kuin ennen? Se on täysin normaalia keski-iän kynnyksellä. Yksi selitys on yksinkertaisesti tämä: eturauhanen. Seksuaalineuvojamme Sini Johansson kertoo, miksi erektio-ongelmat lisääntyvät iän myötä, millä tavalla eturauhassyöpä vaikuttaa mieskuntoon ja miten seksiin liittyvät suorituspaineet helpottavat.
1. Seksi ja eturauhanen muuttuvat iän myötä
Kun mies tulee keski-ikään, seksuaalinen halu saattaa muuttua. Yksi syy siihen on eturauhanen, joka alkaa tuolloin kasvaa. Tämä eturauhasen liikakasvu on tavallista ja vaaratonta – jokainen mies kohtaa sen ikääntyessään.
Liikakasvu saattaa heikentää potenssia ja vaikuttaa sitä kautta halukkuuteen. Kannattaakin muistaa, että erektiohäiriöt ovat yleisiä ja lisääntyvät iän myötä. On täysin normaalia, ettei ole aina valmiina tai pysty.
Eturauhasen liikakasvun tähden virtsan paine voi myös heiketä, virtsarakko ei välttämättä aina tyhjene kunnolla, ja yöllä saattaa joutua nousemaan pissalle monta kertaa.
Kaikki virtsaamis- ja potenssiongelmat eivät kuitenkaan liity liikakasvuun: eturauhasen liikakasvun ja eturauhassyövän oireet voivat olla hyvin samanlaisia.
Siksi viimeistään 50-vuotiaana kannattaa alkaa käydä PSA-testissä säännöllisesti. Näin voit olla huoletta, että mahdollinen syöpä löytyy ajoissa.
2. Seksi tekee hyvää eturauhaselle ja kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille
Tiesitkö, että eturauhasesi on hyvin tärkeä elin? Sen tärkein tehtävä on tuottaa siemennestettä siittiöiden liukasteeksi ja ravinnoksi. Siemensyöksy tekeekin hyvää eturauhaselle, sillä se voi estää syöpää aiheuttavien karsinogeenien syntyä. Seksi siis puhdistaa eturauhasta! Jos eturauhasessa on tulehdus, siemensyöksy voi helpottaa sen oireita.
Säännöllinen siemensyöksy tuo totta kai myös mielihyvää. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että seksi ja seksuaalisuus ovat paljon muutakin kuin siemensyöksy.
Läheisyys, kosketus, hellyys ja keskustelu ovat tärkeä osa tyydyttävää seksielämää, eikä seksin tarvitse aina tarkoittaa yhdyntää.
3. Eturauhassyöpä vaikuttaa seksuaalisuuteen monin tavoin
Tieto eturauhassyövästä voi järkyttää, ja syövästä selviäminen vie yleensä hetkeksi kaikki voimavarat. Silloin seksi ei ehkä ole ajatuksissa päällimmäisenä.
Kun aikaa kuluu, huoli erektiokyvyn säilymisestä alkaa usein mietityttää miestä. Silloin kannattaa puhua Docrates Syöpäsairaalan seksuaalineuvojan kanssa, jotta saa vastaukset mieltä painaviin kysymyksiin.
On myös hyvä tietää, että eturauhassyövän hoito ei nykyään automaattisesti tarkoita mieskunnon tuhoa. Eri hoidot vaikuttavat siihen eri tavoin:
- Sädehoito saattaa aiheuttaa erektio-ongelmia viiveellä. Nykyisin sädehoito kohdistetaan kuitenkin niin tarkkaan, että jos erektio kärsii, niin haitta on useimmiten ohimenevä.
- Hormonihoidon tarkoitus on lopettaa kivesten testosteronin tuotanto, mikä aiheuttaa erektiokyvyttömyyttä ja haluttomuutta. Huojentavaa on se, että hormonihoitojaksot ovat nykyään useimmiten vain parin kuukauden pituisia. Yleensä halut palaavat hoidon loputtua, kun elimistön testosteronituotanto käynnistyy uudelleen.
- Leikkaus saattaa vaurioittaa potenssia sääteleviä hermoja. Se voi valitettavasti tarkoittaa erektiokyvyn menetystä.
4. Vähemmän suorituspaineita, enemmän läheisyyttä
Kun sairastuu eturauhassyöpään, seksuaalinen halukkuus usein laskee. Huoli ja ahdistus voivat aiheuttaa ohimeneviä erektiohäiriöitä, vaikkei erektiolle olisi fyysistä estettä. Raskaan tilanteen lisäksi haluttomuutta voi aiheuttaa pelko siitä, ettei erektio onnistu.
Epäonnistumisen pelosta voi seurata suorituspaineita, jotka taas heikentävät erektiota. Noidankehä on valmis. Pahimmillaan hellyyskin voi loppua parisuhteesta, kun kumppaniin ei uskalla edes koskea pelätessään, ettei seksi luonnistu. Samat paineet vaivaavat usein myös terveitä miehiä, joiden erektio on iän myötä heikentynyt.
Jos seksiin liittyy paineita tai ahdistusta, voi olla hyvä idea jättää seksi hetkeksi taka-alalle ja keskittyä kumppanin huomioimiseen muuten: keskustella, pitää toista lähellä, suukottaa, halata, katsoa sohvalla sylikkäin telkkaria.
Kun suorituspaineet hellittävät, saattaa erektiokin palata.
5. Seksiongelmiin on tarjolla apua
Jos seksi tai seksuaalisuus huolettaa, asiasta kannattaa puhua ammattilaiselle.
Docrates Syöpäsairaalan seksuaalineuvoja osaa antaa vastaukset mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja neuvoo, miten tilanteeseen voi suhtautua ja mikä saattaa olla avuksi. Varaa aika seksuaalineuvojalle täällä.
Erektiohäiriöihin on myös monia lääkkeitä. Joskus lääke voi palauttaa luottamuksen omaan erektioon ja pulma hoituu sillä.