Tutkimus: Näin syöpä vaikuttaa seksielämään
19.10.2022 Kategoriat: TiedotteetTaloustutkimuksen Suomi hoitaa 2022-tutkimus kertoo, että syöpäpotilaat toivovat huomattavasti nykyistä enemmän tukea henkisen voinnin ja sairauden sosiaalisten vaikutusten käsittelyyn. Tutkimusraportin mukaan eturauhassyöpäpotilailla juuri seksuaalinen kanssakäyminen on se elämänalue, johon sairaudella on suurin vaikutus. Vastaajista 38 prosenttia arvioi sairauden vaikutuksen seksuaalielämän laatuun erittäin merkittäväksi ja lisäksi 27 prosenttia kohtalaisen suureksi. Puolet tutkimukseen vastanneista eturauhassyöpäpotilaista arvioi parisuhteen tai seksuaalisuuden huonontuneen hoitojen edetessä. Myös etäpesäkkeistä rintasyöpää sairastavista potilaista puolet arvioi parisuhteen tai seksuaalisuuden heikentyneen.
– Syöpähoidot voivat vaikuttaa paljonkin pariskunnan väleihin sekä seksielämään. Eturauhassyöpäpotilaista lähes yhdeksän kymmenestä potee erektio-ongelmia. Erektiovaikeudet voivat olla iso ja ahdistava asia, joka nostaa esiin seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä: pystynkö enää nauttimaan seksistä? Miten käy potenssini? Erektion pysyvyys on niitä ensimmäisiä huolenaiheita, jotka nousevat esiin keskusteluissa eturauhassyöpää sairastavien miesten kanssa, sanoo Docrates Syöpäsairaalan syöpätautien professori Timo Joensuu.
– Rintasyöpää sairastavilla naisilla seksuaalisuuteen liittyvät huolet ovat vähäisempiä kuin miehillä. Naisilla ulkoinen minäkuva muuttuu enemmän kuin eturauhassyöpäpotilailla. Leikkausarvet rinnoissa ja rintojen muodon ja koon muutokset, paikoin muuttunut ihonväri sekä esimerkiksi sytostaattihoidoista seurannut hiustenlähtö voivat aiheuttaa huolta paitsi terveydestä, myös siitä, mitä tapahtuu naiseudelle. Moni pelkää, ettei kelpaa naisena enää omalle kumppanilleen – etenkin silloin, jos rinta on poistettu. Nainen voi jopa pelätä kumppaninsa kohtaamista alastomana, koska keho on hoitojen myötä muuttunut niin paljon.
Sädehoito voi säästää erektion leikkausta paremmin
– Mitä myöhäisemmässä vaiheessa eturauhassyöpä löydetään, sitä enemmän hoidot heikentävät miehen potenssia ja seksuaalisuutta. Jos eturauhassyöpä löydetään ajoissa, mieluiten jo oireettomana PSA-seurannan avulla, sitä varmemmin syövästä päästään kerralla eroon optimoimalla sädehoito yksilöllisesti siten, että mies säilyttää potenssinsa ja seksuaalisuutensa, sanoo Timo Joensuu.
Eturauhassyövän hoidossa on kaksi päälinjaa: leikkaus- ja sädehoito. Timo Joensuun mukaan miehen seksuaalinen kyvykkyys säilyy keskivertoa paremmin sädehoidetuilla kuin leikatuilla potilailla.
– Syöpä kasvaa tyypillisesti eturauhasen reuna-alueilla, lähellä eturauhasen kapselia. Erektiota säätelevät hermot kulkevat eturauhasen tyven ja takapinnan alueella lähellä eturauhasen kapselia. Usein syöpä on ehtinyt löydettäessä kasvaa kapselin ja hermojen läpi, ja hermot voivat vaurioitua leikkauksessa. Sädehoidon etuna on, että sen vaikutus kohdistuu lähinnä jakautuviin soluihin. Potenssihermot ovat täysin erilaistuneita ja jakaantumattomia, jolloin sädehoito riittävän pieniin kerta-annoksiin jaettuna ei vaurioita potenssihermotustakaan. Myös sädehoidon jälkeen potilaan erektio saattaa heikentyä, mutta ongelma menee yleensä ohi muutamassa kuukaudessa, Timo Joensuu kertoo ja lisää:
– Potilaan yksilöllinen hoito riippuu taudin luonteesta ja laajuudesta. Kun hoito on suunniteltu, voi lääkäri arvioida tarkemmin myös hoitoon liittyvät haitat.
– Sädehoidon kehitys ja hoidon parempi tarkkuus on vähentänyt myös eturauhassyövän hoitoihin liitettävien hormonihoitojen tarvetta ja lyhentänyt hoitojen kestoa. Eturauhassyöpäsolujen kasvua ajaa pääasiassa miessukupuolihormoni, eli testosteroni, joten eturauhassyövän hoidossa hormonihoidon tarkoituksena on estää testosteronin vaikutus eturauhassoluissa. Testosteronin puute voi aiheuttaa erektiohäiriöitä. Hyvä uutinen on se, että nykyään paikallinen syöpä ajoissa löydettynä ei tarvitse hormonihoitoja. Tällä on suotuisia vaikutuksia potilaiden erektiokykyyn ja seksuaaliseen halukkuuteen.
Tarve henkiselle tuelle on suuri
Erektio-ongelmiin on olemassa sekä suun kautta otettavia tabletteja että penikseen pistettäviä lääkkeitä. Timo Joensuun mukaan tätäkin tärkeämpää – syöpätyypistä riippumatta – on se, että vierellä on kumppani, jonka kanssa asioista voi puhua avoimesti. Tällöin seksielämän muutoksiin on helpompi sopeutua.
– On hyvä muistaa, ettei seksuaalisuus ole yhtä kuin yhdyntä. Monessa tapauksessa kumppaneiden yhteinen taistelu syöpää vastaan on lähentänyt heitä, ja avainasemassa on nimenomaan avoin keskustelu. Kokemukseni mukaan kaikki miehet eivät pysty puhumaan kumppanilleen omista tarpeistaan ja peloistaan. Tällöin ammattilaisen avusta voi olla suuri apu. Usein miespotilas kysyy neuvoa siihen, miten kumppania voi lähestyä, kuinka osoittaa rakkautta ja miten hän omalta osaltaan pystyisi tukemaan kumppaniaan vaikeassa tilanteessa, kertoo seksuaalineuvoja, uroterapeutti Sini Johansson Docrates Syöpäsairaalasta.
– Silloin käymme läpi potilaan ja kumppanin yhteisiä toiveita ja pyrin avaamaan keskustelun ja kosketuksen merkitystä ja sitä, miten seksuaalisuutta ja rakkautta voi osoittaa kumppanille muutenkin kuin pelkästään yhdynnässä.
Syöpäpotilaat voivat keskustella uroterapiasta ja seksuaalineuvonnasta sekä seksuaalisuuteen liittyvistä asioista kokeneen terapeutin kanssa. Tapaamisiin voi halutessaan ottaa kumppanin mukaan, sillä on hyvä, että kumppani ymmärtää alusta saakka, mistä hoidoissa ja niihin liittyvissä seksuaalisissa haasteissa on kyse.
Taloustutkimuksen Suomi hoitaa 2022-tutkimuksen mukaan potilailla on tarve saada tukea henkisen vointinsa (eturauhassyöpään sairastuneista 16 %, rintasyöpään sairastuneista 44 %) ja sairauden sosiaalisten vaikutusten käsittelyyn (eturauhassyöpään sairastuneista 3 %, rintasyöpään sairastuneista 16 %), jopa paljon nykyistä enemmän.
– Henkinen hyvinvointi on ylivoimaisesti yleisin asia, jota rintasyöpä- ja eturauhassyöpäpotilaat olisivat halunneet käsiteltävän vastaanotolla enemmän. Syy on selvä: vastausten perusteella henkistä hyvinvointia käsitellään vastaanotolla vain 14 prosentissa eturauhassyöpätapauksista ja 19 prosentissa rintasyöpätapauksista, sairauden sosiaalisia vaikutuksia ei lainkaan. Tässä suhteessa suomalaisella syövänhoidolla on parantamisen paikka, Joensuu toteaa.
Lisätietoja:
Anna-Sofia Malmi, markkinointi- ja viestintäjohtaja
p. 050 4690 114, anna-sofia.malmi@docrates.com
Suomi hoitaa -tutkimus on osa Taloustutkimuksen terveydenhuollon tutkimusperhettä, jossa kiinnostaviin ilmiöihin haetaan vastauksia valmistutkimuksen muodossa. Kyselytutkimus selvitti suomalaisten potilaspolkuja ja se toteutettiin verkkomuotoisena kesä–marraskuussa 2021. Rekrytointi tehtiin Taloustutkimuksen laajassa kuluttajapaneelissa sekä potilasjärjestön avustuksella. Kukin sairaus tutkittiin erikseen ja tutkimuksiin vastasi yhteensä 4873 henkilöä (ilman syöpien geenitestiä, johon vastasi 371 henkilöä). Vastaajat valikoituivat kuhunkin tutkimukseen lääkärin toteaman sairauden perusteella. Tutkimuksen eturauhassyöpää käsittelevään osuuteen vastasi 158 henkilöä, rintasyöpää käsittelevään osuuteen 334 henkilöä, keuhkosyöpää käsittelevään osuuteen 49 henkilöä ja geenitutkimusta käsittelevään osuuteen 371 henkilöä. Kokonaisvastaajamäärän virhemarginaali on 1,4 prosenttia. Artikkelin lähteenä on käytetty myös Essi Kähkösen artikkelia Eturauhassyöpä ja seksuaalisuus, julkaistu 9/2021, Best Practice Nordic.