Viimeisen kymmenen vuoden aikana eturauhasen magneettikuvaus on kehittynyt huimasti moniparametristen tekniikoiden, kuten diffuusiokuvauksen, dynaamisen varjoainekuvauksen ja spektroskopian, ansiosta. Näitä tekniikoita käyttäen magneettikuvauksen on todettu olevan tällä hetkellä paras käytössä oleva eturauhassyövän kuvantamismenetelmä. Varsinkin eturauhasen perifeerisellä vyöhykkeellä sijaitsevien tuumoreiden löytämiseksi magneettikuvaus on tehokkain keino.
Docrates Mehiläisessä eturauhasen magneettikuvaukset tehdään uuden sukupolven magneettilaitteella. Käytössämme on Siemens Magnetom Vida 3T:n, joka perustuu 3:n teslan kuvantamisvoimaan. Kolme teslaa tuo lisää tarkkuutta erityisesti eturauhassyöpää ja rintasyöpää diagnosoitaessa. Uusi magneettilaite antaa entistä parempia kuvia, jotka tarjoavat lääkäreille mahdollisuuden tehdä tarkempi diagnoosi nopeasti ja ilman lisätutkimuksia. Näin saadaan aikaan myös entistä parempia hoitosuunnitelmia.
Eturauhassyövän laajuus on selvitettävä huolellisesti
Eturauhassyövän hoidon kannalta on tärkeää saada luotettava kuva syövän laajuudesta eturauhasessa ennen hoitosuunnitelman tekoa. Erityisesti arvioidaan syövän suhdetta eturauhaskapseliin. Eturauhasen magneettitutkimus on tarpeellista tehdä aina ennen lopullista leikkaus- tai sädehoitopäätöstä, koska magneettitutkimus paljastaa syövän mahdollisen kasvun eturauhasen ulkopuolelle. Magneettitutkimusta voidaan hyödyntää myös jo varhaisvaiheessa syöpää epäiltäessä, ja se voidaan tehdä ennen mahdollista koepalan ottoa.
Magneettitutkimusta hyödynnetään aina myös sädehoidon kohdennusta suunniteltaessa. Mikäli syövän todetaan magneettikuvauksen perusteella levinneen siemenrakkularauhasiin, pitää sädehoidossa tämäkin huomioida kohdistamalla myös siemenrakkularauhasiin isompi sädeannos. Aina, kun syövässä todetaan uusimisen suhteen erilaisia riskitekijöitä, kuten paikallinen levinneisyys, harkitaan hoitoon liitettäväksi myös hormonihoito.
Magneettiohjatun robottibiopsian avulla eturauhassyöpädiagnoosi tarkentuu
Eturauhassyöpädiagnoosin tekemiseksi ja pahanlaatuisuuden arvioimiseksi tarvitaan kasvaimesta aina myös koepalat, jotka patologi arvioi.
Uudella Docrates Syöpäsairaalassa käytössä olevalla magneettiohjatulla robottibiopsialla koepala voidaan ottaa magneetin avulla suoraan epäilyttävistä muutoksista, jolloin koepaloja tarvitaan vain 2-3 kpl, toisin kuin perinteisissä menetelmissä, joissa koepala otetaan noin 12 satunnaisesta kohdasta eturauhasesta, johon liittyy tulehdus- ja komplikaatioriski. Eturauhasen magneettiohjattu robottibiopsia on tarkempi kuin fuusiobiopsia. Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa, ja se on potilaalle kivuton.