Skip to content
Avaa sivuvalikko

Eturauhassyövän levinneisyystutkimukset

Eturauhassyövän levinneisyys selviää parhaiten PET-TT-kuvantamisella. Docrates Syöpäsairaalalla on käytössä eri merkkiaineita syövän levinneisyystutkimuksiin.

Levinneellä eturauhassyövällä tarkoitetaan syöpää, joka on jo lähettänyt etäpesäkkeitä muualle elimistöön, tyypillisesti luustoon tai imusolmukkeisiin. Mikäli syövän riskitekijöiden, kuten biologisten ominaisuuksien perusteella arvioidaan, että syöpä voisi olla levinnyt eli metastasoitunut, tehdään ennen lopullista hoitopäätöstä varsinaiset levinneisyystutkimukset.

Eturauhassyövän levinneisyystutkimuksiin Docrates Syöpäsairaalassa on saatavilla uusimmat ja tarkimmat menetelmät eli PET-TT-tutkimukset ja ennenkaikkea juuri kyseessä olevaan syöpätyyppiin sopivat merkkiaineet. Uudet kuvantamistutkimukset ja radioaktiiviset täsmähoidot mahdollistavat myös levinneen eturauhassyövän tehokkaan hoidon ilman vakavia haittavaikutuksia. Lue lisää levinneen eturauhassyövän hoidosta.

PSMA-PET täydentää eturauhassyövän diagnostiikkaa

PET-TT -kuvauksella tutkitaan radioaktiivisen merkkiaineen avulla aineenvaihdunnan jakautumista elimistössä. Korostunut kertymä alueella, jolla ei normaalisti ole fysiologista kertymää tulkitaan poikkeavaksi, koska radioaktiivinen merkkiaine hakeutuu aineenvaihdunnaltaan vilkastuneisiin kohteisiin, kuten esimerkiksi syöpäsoluihin. Perinteisesti on tehty kokovartalon varjoaine-TT ja luustokartta gammakameralla. Usein syövän levinneisyys selviää paljon herkemmin, mikäli TT-kuvauksen yhteydessä käytetään radioaktiivisia eturauhassyövän aineenvaihduntaan perustuvia merkkiaineita. Luuston kuvantamisessa herkkä merkkiaine on natriumfluoridi (NaF).

PSMA-kohdennetut merkkiaineet ovat puolestaan erityisen herkkiä tunnistamaan eturauhassyövän leikkauksen tai sädehoidon jälkeisen uusiutuman erityisesti pehmytkudoksissa jo erittäin matalilla PSA-arvoilla sekä ensivaiheen eturauhassyövän leviämisen esim. imusolmukkeisiin. PSMA-PET mahdollistaa eturauhassyövän entistä tarkemman diagnostiikan, jolloin myös hoito voidaan räätälöidä entistä paremmin hyvää elämänlaatua vaalien esimerkiksi nykyaikaisen sädehoidon keinoin. Tarkka syövän paikannus on erittäin tärkeää myös eturauhasen poistoleikkausta suunnittelevalle kirurgille.

NaF- ja F-PSMA- tutkimukset täydentävät toisiaan. NaF voi olla herkin paljastamaan luustometastaasit kovassa luussa, mutta se ei näytä lainkaan pehmytkudoksiin paikantuvia etäpesäkkeitä. PSMA puolestaan tuo esiin etäpesäkkeet pehmytkudoksissa, mutta voi paikantaa myös luustopesäkkeitä. Yksittäisissä tapauksissa PSMA on voinut osoittautua myös NaF:ia herkemmäksi luustometastaasien paljastumisessa, jos metastaasit paikantuvatkin kovan luun sijaan luuytimeen.

Lääkäri päättää sopivan PET-merkkiaineen käyttämisestä tapauskohtaisesti.

 

Lue enemmän

Levinneen eturauhassyövän hoito vaatii vahvaa kokemusta ja useita eri hoitomuotoja

Suomessa yli 5 400 miehellä todetaan vuosittain eturauhassyöpä. Valtaosa niistä potilaista, joilla eturauhassyöpä on toteamishetkellä paikallinen, parantuu täysin. Hoidon onnistumisen...

Lue lisää

Tutustu sairaalamme henkilöstöön, isotooppiylilääkäri Jukka Kemppainen

Jukka Kemppainen kokee merkityksellisenä, että hän voi olla tuomassa Suomeen uusia hoitomuotoja silloin, kun mitään muuta ei enää ole tarjolla.

Hans sai levinneeseen eturauhassyöpäänsä tehokasta hoitoa

15 vuoden ajan Hansin tilanne on vaihdellut epätoivosta toivoon. Nyt hän haluaa kertoa matkasta, joka antoi hänelle takaisin elämänlaadun.

Eturauhaseen tarvitsee kajota yhä vähemmän – Eturauhassyövän diagnostiikka mullistui

Eturauhassyövän hoito on kehittynyt viimeisen vuosikymmenen aikana huimasti. Docrates Syöpäsairaalassa edistykselliset hoidot nousevatkin usein ansaittuun keskiöön, mutta myös eturauhassyövän uudella,...

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16