Skip to content
Avaa sivuvalikko

Eturauhassyövän ulkoinen sädehoito

Ulkoinen sädehoito on tehokas eturauhassyövän hoitomuoto. Sädehoidetuilla potilailla potenssi ja virtsanpidätyskyky säilyvät paremmin kuin leikatuilla potilailla.

Sädehoito on tehokas eturauhassyövän hoitomuoto. Se on syrjäyttämässä leikkausta ensivaiheen eturauhassyövän hoidossa, sillä nykyaikaisella, kehittyneellä sädehoitotekniikalla pystytään saavuttamaan tehokkaiden hoitotulosten lisäksi leikkausta parempi elämänlaatu.

Tehokkaat hoitotulokset johtuvat siitä, että sädehoidon kohdistus on aiempaa tarkempaa, jolloin sädeannos voidaan turvallisesti nostaa entistä suuremmaksi. Tämä tutkitusti lisää eturauhassyövästä parantumista. Samaan aikaan haittavaikutukset ovat entistä vähäisemmät paremman hoidon kohdistuksen säästäessä tervekudoksia.

Docrates Syöpäsairaala hyödyntää eturauhassyövän hoidossa viimeisimpiä moderneja sädehoidon tekniikoita.

Eturauhassyövän ulkoinen sädehoito

Sädehoidossa käytettävä säteily tuotetaan yleisimmin hiukkaskiihdyttimillä. Docrateella on käytössään kaksi modernia Varianin lineaarikiihdytintä, jotka mahdollistavat viimeisimpien teknisten innovaatioiden hyödyntämisen sädehoidon toteutuksessa. Sädehoitolaitteeseen ja sen tekniikkaan pääset halutessasi tutustumaan ennen ensimmäistä sädehoitoa.

Paranemiseen tähtäävän ulkoisen sädehoidon hoitojaksot kestävät tyypillisesti 8 viikkoa. Hoito annetaan viitenä päivänä viikossa, yhden kerran kestäessä kokonaisuudessaan noin 15 minuuttia.

RapidArc-sädehoitotekniikka

Hyödynnämme eturauhassyövän ulkoisessa sädehoidossa pääasiallisesti kasvaimen todellisen muodon huomioivaa RapidArc-sädehoitotekniikkaa. RapidArc on tehokas ja parantumiseen tähtäävä hoitomuoto paikallisen, keskikorkean ja korkean riskin sekä paikallisesti levinneen eturauhassyövän hoidossa yhdessä kudoksensisäisen HDR-brakyhoidon kanssa.

RapidArc -sädehoidossa sädeannos kohdistuu täsmällisesti koko hoidettavalle alueelle, jolloin syövän saama sädeannos on mahdollisimman suuri ja terveiden kudosten mahdollisimman pieni. Eri kohteisiin on mahdollista suunnata samanaikaisesti erisuuruisia sädeannoksia, minkä vuoksi paikallisesti levinneessä eturauhassyövässä eturauhanen, imusolmukkeet ja etäpesäkkeet voidaan sädettää samalla kertaa yksilöllisesti kohdennettuna. Koska yksittäinen hoitokerta on nopea, myös potilaan liikkumisesta aiheutuva epätarkkuus vähenee.

Hypofraktioitu stereotaktinen sädehoito SBRT

Matalariskisen paikallisen eturauhassyövän parantumiseen tähtäävässä hoidossa voidaan hyödyntää tehokasta, nopeaa ja turvallista hypofraktioitua stereotaktista sädehoitoa (SBRT). SBRT sopii potilaille, joita ei voida nukuttaa (kudoksensisäistä HDR-sädehoitoa tai leikkaushoitoa ei voida käyttää). Tekniikkaa voidaan hyödyntää myös silloin, jos eturauhanen on suuri tai virtsateiden tukoksia on tarve hoitaa palliatiivisesti. Palliatiivisessa hoidossa SBRT:n hoitotulokset ovat olleet erittäin hyvät.

Hypofraktioitua stereotaktista sädehoitoa määrättäessä ja suunniteltaessa lääkäri ottaa huomioon muun muassa potilaan iän, sairauden aggressiivisuuden, eturauhasen koon ja olemassa olevat virtsatieongelmat. Tarpeen vaatiessa SBRT-sädehoito voidaan yhdistää muihin hoitomuotoihin eli solunsalpaajahoitoonhormoniterapiaan ja isotooppihoitoon.

Sädehoidon teknisen kehityksen ansiosta SBRT-sädehoito on viimeisten viiden vuoden aikana otettu laajasti käyttöön etenkin eturauhassyövän hoidossa.

 

Sädehoidon haittavaikutukset vähäisemmät kuin eturauhasen poiston

Kokemuksemme mukaan eturauhassyövän sädehoidossa, sekä ulkoisessa että kudoksensisäisessä, sivuvaikutukset ovat huomattavasti vähäisemmät kuin eturauhasen poistoleikkauksessa. Tämä johtuu siitä, että nykyaikainen, moderni sädehoito pystytään rajaamaan hyvin tarkasti vain niille alueille, joissa syöpää on, jolloin tervekudokset säästyvät turhalta säteilyltä.

Sädeannoksen kohdistuksen ollessa tarkkaa esimerkiksi virtsankarkailua ja impotenssia esiintyy vähemmän kuin leikkauksen jälkeen. Lisäksi aiemmin ulkoiseen sädehoitoon liitetty virtsaputken ahtautuminen on nykyisin erittäin harvinaista. Tavallisin ulkoisen sädehoidon haittavaikutus on tihentynyt virtsaamistarve, joka korjaantuu yleensä ajan kanssa.

Docrates Syöpäsairaalassa haittavaikutuksia ehkäistään lisäksi käyttämällä SpaceOAR-valmistetta. SpaceOar on eturauhasen ja peräsuolen väliin ruiskutettava geeli, joka siirtää peräsuolen pois eturauhasen välittömästä läheisyydestä. Näin ollen peräsuoleen kohdistuva sädeannos pienenee merkittävästi, minkä ansiosta miehille ei kehity esimerkiksi juuri lainkaan aiemmin varsin tavallista pitkäaikaista ripulia.

"

SpaceOAR:n avulla eturauhasen saamaa sädeannosta voidaan turvallisesti nostaa ja täten tehostaa hoitoa entisestään mm. korkeariskisen eturauhassyövän potilailla.

Geeli voidaan asettaa paikoilleen joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Toimenpide onnistuu myös kultajyvien tai -lankojen asettamisen yhteydessä. Sädehoito voidaan tarvittaessa aloittaa jo seuraavana päivänä. Aine liukenee ja imeytyy pois itsestään 3-6 kk kuluttua paikoilleen asentamisesta.

Jokaiselle potilaalle SpaceOAR ei kuitenkaan sovellu tai ole välttämätön. Hoitava lääkäri tekee yksilöllisesti harkiten yhdessä potilaan kanssa päätöksen SpaceOAR:n käytöstä.

Korkeatasoinen teknologia ja kokeneet eturauhassyövän sädehoidon asiantuntijat

Modernin sädehoitolaitteiston ja viimeisimpien teknisten sovellusten lisäksi Docrateella ovat käytössä ensiluokkaiset kuvantamismahdollisuudet, joiden ansiosta sädehoidon kohteena oleva kasvain pystytään paikantamaan erittäin tarkasti. Syövän tarkka paikannus sekä nykyaikainen, erittäin tarkasti kohdennettu sädehoito luovatkin yhdessä edellytykset maailmanluokan sädehoidolle, jota Docrateella tarjotaan.

Ensiluokkaisen teknologian lisäksi Docrateella työskentelevät ammattitaitoiset sädehoidon ja kuvantamisen asiantuntijat, joiden pitkä kokemus on käytössä potilaidemme parhaaksi. Tarkan, käsityötaitoa vaativan, sädehoitosuunnitelman tekevät kokeneet syöpälääkärit ja fyysikot yhdessä, tekoälyä hyödyntäen. Sädehoidon suunnittelu on Docrateella todellista tiimityötä, johon voivat osallistua syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkärin, sairaalafyysikon ja radiologin lisäksi urologi, isotooppilääkäri sekä röntgenhoitaja.

Katso video eturauhassyövän sädehoidosta Docrates Syöpäsairaalassa, asiantuntijana syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu:

Lue enemmän

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Docrateelle hakeudutaan tutkimuksiin ja hoitoon muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon, uusimpien hoitomuotojen sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää

Mika Piltz: Olen kiitollinen siitä, että oikeilla hoitovalinnoilla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun

Eturauhassyöpädiagnoosi syksyllä 2021 pisti 54-vuotiaan Mika Piltzin kuviot hetkeksi uusiksi. Kalenteri täyttyi lukuisilla sädehoitokerroilla ja lääkärikäynneillä, mutta moni asia säilyi...

Eturauhassyöpä: Sädehoidon ja leikkauksen hyödyt ja haitat

Leikkaus vai sädehoito? Mitä hyötyä ja haittaa sädehoidosta tai leikkauksesta on eturauhassyövän hoidossa?

Uusi tutkimus: Paikallinen sädehoito parantaa myös levinneen eturauhassyövän hoitotuloksia

Uuden tutkimuksen mukaan paikallinen sädehoito voi parantaa selviytymistä levinnyttä eturauhassyöpää sairastavilla matalan tautimassan potilailla. Tutkimustulosten uskotaan hyödyttävän tuhansia miehiä ympäri...

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16