Skip to content
Avaa sivuvalikko

Eturauhassyövän luokitus Gleason ja TNM

Eturauhassyövän luokittelussa käytetään Gleasonin luokitusta sekä TNM luokitusta. Luokitusten avulla lääkäri pystyy arvioimaan, mitkä hoitokeinot ovat kuhunkin syöpään tehokkaimmat. Luokitus auttaa myös ennusteen tekemisessä.

Gleason luokitus

Eturauhassyövän erilaistumis- eli pahanlaatuisuusasteen määrittelee patologi Gleasonin summan eli Gleason scoren avulla. Histologinen eli kudosopillinen erilaistuminen tutkitaan mikroskoopilla kudosnäytteestä, jonka urologi on eturauhasesta aiemmin ottanut. Luokituksen perusta on eturauhassyövän rauhasrakenteiden erilaistumisaste tai muutoksen suuruus normaalirakenteeseen verrattuna.

Mitä erilaistuneempi syöpä on (= lähempänä normaalia, tervettä rauhasrakennetta), sitä matalampi on sen pahanlaatuisuusaste. Sen sijaan huonosti erilaistunut syöpä (= normaalia, tervettä rauhasrakennetta vähän tai ei ollenkaan) merkitsee aggressiivista eli ärhäkkää eturauhassyöpää. Patologi laskee kudosnäytteelle Gleasonin scoren siten, että hän määrittää kahden eri alueen erilaistumisasteen asteikolla 1-5 (1= hyvin erilaistunut, 5= huonosti erilaistunut) ja summaa luvut yhteen.

Teoriassa eturauhassyövän Gleasonin summaluku voisi siis olla 2–10, jolloin 2 olisi paras arvosana. Nykyisin kuitenkin tiedetään, ettei eturauhassyövässä käytännössä esiinny matalia Gleason-kasvutapoja. Tämän vuoksi Gleason-pisteet annetaan välillä 6-10, Gleason-arvon 6 tarkoittaen yleisesti ottaen hyväennusteista (hyvänlaatuista) eturauhassyöpää. Kun Gleason-luokitus on 6, on eturauhassyöpä noin 70 %:lla potilaista paikallinen.

Hyvin korkeat Gleason-pisteet (8-10) sen sijaan merkitsevät aggressiivisesti käyttäytyvää korkean riskin eturauhassyöpää. Kun Gleason-luokitus on 8-10, on eturauhassyöpä usein levinnyt jo toteamisvaiheessa. Mitä korkeamman riskin syöpä, sitä suurempi on myös syövän uusiutumistaipumus. Nykyisin levinnyttäkin syöpää voidaan hoitaa tehokkaasti erilaisilla sädehoidon yhdistelmillä ja lääkkeillä.

Gleason luokitus

Gradus

WHO:n vanhemmassa luokittelussa eturauhassyövät luokitellaan niiden solujen erilaistumisasteen mukaan gradusluokkiin 1-3. Luokittelu on siis sytologinen eli soluopillinen.

Gradus luokitus

Eturauhassyövän levinneisyysluokitus TNM

TNM-luokitusta käytetään kuvaamaan eturauhassyövän levinneisyyttä. T eli Tumor kuvaa emokasvainta, N eli Node levinneisyyttä imusolmukkeisiin ja M eli Metastasis levinneisyyttä muualle elimistöön. Luokittelu perustuu diagnostisten testien, tutkimusten ja kuvantamisen tuloksiin. Luokittelu on seuraavanlainen:

TNM luokitus

Lue enemmän

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Docrateelle hakeudutaan tutkimuksiin ja hoitoon muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon, uusimpien hoitomuotojen sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää

Mika Piltz: Olen kiitollinen siitä, että oikeilla hoitovalinnoilla voidaan vaikuttaa elämänlaatuun

Eturauhassyöpädiagnoosi syksyllä 2021 pisti 54-vuotiaan Mika Piltzin kuviot hetkeksi uusiksi. Kalenteri täyttyi lukuisilla sädehoitokerroilla ja lääkärikäynneillä, mutta moni asia säilyi...

Eturauhassyöpä: Sädehoidon ja leikkauksen hyödyt ja haitat

Leikkaus vai sädehoito? Mitä hyötyä ja haittaa sädehoidosta tai leikkauksesta on eturauhassyövän hoidossa?

Kannattaako matalan riskin eturauhassyöpä jättää aktiivisen seurannan varaan?

Paikallisen, matalan riskin eturauhassyövän aktiivinen hoitaminen vs. seuranta on ollut pitkään kiistanalaista. Kymmenen vuotta kestäneen satunnaistutkimuksen (Hamdy ja muut 2016)...

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16