Skip to content
Avaa sivuvalikko

Eturauhassyövän oireet

Eturauhassyövän varhaisvaihe on usein vähäoireinen tai jopa kokonaan oireeton, ja eturauhassyövän oireet saattavat muistuttaa eturauhasen liikakasvun oireistoa. Eturauhassyöpää voi myös esiintyä eturauhasen liikakasvun kanssa yhtä aikaa.

Eturauhasen liikakasvu eli prostatahyperplasia

Eturauhanen saavuttaa normaalikokonsa murrosikään mennessä, mutta rauhanen saattaa lähteä kasvamaan uudestaan keski-iän jälkeen. Syitä laajentuneeseen eturauhaseen ei täysin tunneta, mutta ilmeisesti taustalla ovat hormonaaliset muutokset. Arvioiden mukaan jopa 80 % yli 60-vuotiaista miehistä kärsii suurentuneesta eturauhasesta, joten vaiva on ikääntyvillä miehillä varsin yleinen.

Virtsaamisvaivat

Sekä eturauhasen liikakasvuun että eturauhassyövän oireisiin kuuluvat tyypillisimmin erilaiset virtsanpidätykseen tai virtsarakon tyhjentymiseen liittyvät vaivat. Miehellä voi esiintyä esimerkiksi:

  • Tihentynyttä virtsaamistarvetta
  • Yöllistä virtsaamistarvetta
  • Äkillistä virtsaamistarvetta
  • Virtsaamisen käynnistämisen vaikeuksia
  • Ylimääräistä ponnistelun tarvetta virtsaamisen aikana / rakon tyhjentämisen vaikeuksia
  • Virtsasuihkun heikkoutta

Eturauhasen hyvälaatuisessa liikasvussa miehelle voi pahimmillaan kehittyä virtsaumpitilanne, jossa virtsaaminen ei onnistu, vaikka virtsarakko on täynnä.

Eturauhassyövälle tyypillisiä oireita ovat lisäksi:

  • Verivirtsaisuus
  • Virtsaamiskivut
  • Impotenssi
  • Luukipu (selkäkivut, lantiokivut, lonkkakivut, jos syöpä on levinnyt luustoon)

Eturauhasen tulehdus eli prostatiitti

Eturauhaskivulla viitataan tyypillisesti eturauhasen tulehdukseen. Kipuja voi esiintyä alapään alueella esimerkiksi välilihassa, kiveksissä tai nivusissa. Alapään kiputilojen lisäksi tyypillisiä oireita ovat kivut lantiossa, epämääräiset alavatsan kivut, virtsaamisvaivat sekä kirvely virtsatessa. Joillakin miehillä myös siemensyöksy tai istuminen voi aiheuttaa kipua. Siemennesteessä voi esiintyä lisäksi verta. Eturauhasen tulehdus voi olla joko ei-bakteeriperäinen tai bakteeriperäinen, ensimmäiseksi mainitun ollessa yleisempi. Tulehdus voi ilmestyä äkillisesti tai olla pitkäaikainen eli krooninen, ja äkillinen tulehdus voi myös muuttua krooniseksi.

Eturauhasvaivat – aina on syytä tutkia mistä on kyse

Kaikki edellä mainitut ja muut epämääräiset eturauhasvaivat on syytä käydä tutkituttamassa asiantuntijan luona, sillä vain tarkempien tutkimusten avulla selviää liittyvätkö oireet eturauhassyöpään.

Oireettoman eturauhassyövän jäljille voi päästä käymällä säännöllisesti PSA-testauksessa, Proclarix- tai STHLM3-testissä. Tällöin syöpä löytyy todennäköisesti varhaisvaiheessaan, jolloin myös syövästä paraneminen on varmempaa.

Docrates Syöpäsairaalassa eturauhasvaivojen tutkimiseen on käytössä erinomaiset laitteet ja ennen kaikkea kokenut hoitotiimi. Mikäli sinulla on eturauhaseen liittyviä oireita tai epäilet eturauhassyöpää, ota yhteyttä sairaalamme ajanvarausnumeroon.

Lue enemmän

Miksi hoitaa eturauhassyöpää yksityisessä syöpäsairaalassa?

Docrateelle hakeudutaan tutkimuksiin ja hoitoon muun muassa nopeuden, yksilöllisen ja aktiivisen hoito-otteen, maailmanluokan sädehoidon, uusimpien hoitomuotojen sekä elämänlaadullisten seikkojen vuoksi.

Lue lisää

Janos Uotila: Nyt ymmärrän tarkan ja yksilöllisen diagnoosin merkityksen

Sairaalan aulassa istuu mies hymyssä suin. 45-vuotiaalle Janos Uotilalle tämä aula ja etenkin sen viereinen sädehoidon tila ovat tulleet hyvinkin...

Hans sai levinneeseen eturauhassyöpäänsä tehokasta hoitoa

15 vuoden ajan Hansin tilanne on vaihdellut epätoivosta toivoon. Nyt hän haluaa kertoa matkasta, joka antoi hänelle takaisin elämänlaadun.

Eturauhassyöpä: Sädehoidon ja leikkauksen hyödyt ja haitat

Leikkaus vai sädehoito? Mitä hyötyä ja haittaa sädehoidosta tai leikkauksesta on eturauhassyövän hoidossa?

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16