Mikä on eturauhassyövän aktiiviseuranta?
Eturauhassyövän jättäminen aktiiviseurannan varaan on pitkään ollut yksi matalariskisen paikallisen eturauhassyövän hoitovaihtoehdoista. Siihen on päädytty usein siksi, että eturauhassyövän hoidon sivuvaikutusten on ajateltu haittaavan miehen elämänlaatua hänen elinaikanaan enemmän kuin itse syövän. Aktiiviseurannassa mies käy säännöllisissä tutkimuksissa, ja mikäli syöpä näyttää merkkejä etenemisestä, arvioidaan hoidontarve uudelleen.
Kannattaako eturauhassyöpää jäädä seuraamaan vai hoitaa heti?
Aktiiviseurantaan liittyy kuitenkin riski syövän leviämisestä, sillä ei voida varmuudella tietää, mitkä maltillisista syövistä pysyvät maltillisina, ja mitkä mahdollisesti muuttuvat aggressiivisiksi ja leviävät. Myös viimeaikaiset tutkimustulokset (esim. Hamdy ja muut 2016) ovat antaneet viitteitä siitä, että eturauhassyövän aktiivinen seuranta johtaa todennäköisemmin syövän leviämiseen kuin jos syöpä hoidetaan heti. Säännöllisiin seurantabiopsioihin liittyy myös infektioriski. Lisäksi kustannukset nousevat, kun tutkimuksia tehdään paljon.
Tänä päivänä maltillisen paikallisen eturauhassyövän hoitamista heti puoltaakin erityisesti se, että nykyaikaisella kudoksensisäisellä tai ulkoisella sädehoidolla toteutettuna haittavaikutukset ovat hyvin vähäiset. Näin ollen miehen elämänlaatu pysyy mahdollisimman hyvänä, ja samalla syöpä saadaan hoidettua tehokkaasti. Uusimpiin sädehoitotekniikoihin ei ole todettu liittyvän edes sekundaarisyöpien riskiä.
Eturauhassyövän aktiiviseuranta Docrates Syöpäsairaalassa
Mikäli aktiiviseen seurantaan kuitenkin päädytään, voidaan seuranta järjestää Docrates Syöpäsairaalassa yksilöllisesti räätälöitynä. Päätös aktiiviseurannasta tehdään aina perusteellisen keskustelun jälkeen, kun seurannan hyödyt ja riskit on ensin tarkkaan puntaroitu. Docrateella keskusteluun osallistuvat potilaan ja hänen läheistensä lisäksi tarvittaessa sekä urologi että onkologi. Näin potilas saa tilanteestaan mahdollisimman kattavan ja tarkan kokonaiskuvan.
Eturauhassyövän aktiiviseurantaan kuuluu:
- Säännölliset tutkimukset: Muutaman kuukauden välein otettavat PSA-testit, säännölliset magneettitutkimukset sekä tarvittaessa uudet biopsiat.
- Hoitotarpeen uudelleenarviointi: Jos seurannan aikana PSA:n nousuvauhti kiihtyy, magneettitutkimuksessa havaitaan syövän eteneminen tai uusissa biopsioissa todetaan eturauhassyövän tulleen aggressiivisemmaksi, arvioidaan hoidontarve uudelleen potilaan kanssa yhdessä keskustellen.