Haimasyöpä on yksi vakavimmista syöpätaudeista, sillä vain pieni osa sairastuneista on elossa viisi vuotta sairauden toteamisen jälkeen. Vakavuutta lisää se, että sairaus löytyy harvoin varhaisvaiheessaan. Haimasyöpä syntyy haimakudoksen terveiden solujen muuttuessa pahanlaatuisiksi. Haimasyöpä on tuntemattomasta syystä yleistymässä. Suurin osa haimasyövistä on ns. adenokarsinoomia eli rauhassyöpiä ja pienempi osa harvinaisia alatyyppejä, kuten haiman neuroendokriinisia kasvaimia.
Riski sairastua haimasyöpään
Haimasyöpä, kuten syövät yleisestikin, on iäkkäiden ihmisten sairaus, sillä esiintymishuippu on 70 vuoden iässä. Kaikkia haimasyövän syntyyn vaikuttavia tekijöitä ei tunneta, mutta tupakoinnin (erityisesti miehillä), kroonisen haimatulehduksen ja diabeteksen yhteys haimasyöpään vaikuttaa selvältä. Alkoholi altistaa haimasyövälle välillisesti, sillä sen runsas käyttö kasvattaa kroonisen haimatulehduksen riskiä, joka taas on yksi haimasyöpäriskiä lisäävistä tekijöistä. Tupakointi, myös nuuskan käyttö, lisää riskiä sairastua haimasyöpään. Myös perinnölliset tekijät vaikuttavat. Kuka tahansa voi kuitenkin sairastua haimasyöpään.
Haimasyövän oireet
Haimasyöpä on salakavala tauti, sillä sen alkuvaihe on normaalisti oireeton tai vähäoireinen. Tavallisimmat oireet, jotka usein liittyvät jo pitkälle edenneeseen syöpään, ovat laihtuminen, ylävatsakipu, selkäkipu ja ihon kellastuminen. Suolen toiminta voi muuttua, voi esiintyä ripulia ja pahoinvointia, oksenteluakin. Pienellä osalla potilaista syövän merkkinä voi olla akuutti haimatulehdus.
Haimasyövän diagnosointi
Haiman tutkimiseen käytetään useita eri menetelmiä. Diagnostiikassa käytetään esimerkiksi ultraäänitutkimusta, tietokonetomografiaa (TT), magneettikuvausta (MK) ja neulanäytettä. Tukea diagnoosille voidaan saada mittaamalla verinäytteestä CA 19-9 -merkkiaine. Se on syöpäsolujen erittämä aine, jota esiintyy seerumissa 80 %:lla haimasyöpäpotilaista. Merkkiaine on kuitenkin epäluotettava eikä sitä siksi voida käyttää seulonnassa.
Haimasyövän hoito
Paikallisen haimasyövän ensisijainen hoitomuoto on leikkaus. Leikkaus ei ole aina parantava, koska siinä pystytään harvoin poistamaan syöpäkudos kattavasti. Leikkauksella voidaan myös helpottaa potilaan oireita esimerkiksi silloin, jos sappitiehyet ovat tukkeutuneet.
Ennen leikkausta annettavaa solunsalpaajahoitoa tai solunsalpaajien ja sädehoidon yhdistelmää käytetään lisääntyvästi, sillä ne voivat parantaa paikallisen haimasyövän ennustetta. Leikkaukseen soveltumatonta haimasyöpää hoidetaan pääasiassa solunsalpaajilla.
Solunsalpaajahoidossa on useita vaihtoehtoja. Lääkehoidon kokonaispituus riippuu hoidon tehosta ja potilaan yleiskunnosta, sillä hoito aiheuttaa sivuvaikutuksia ja vaatii siten potilaalta suhteellisen hyvää yleiskuntoa. Solunsalpaajahoito ei paranna haimasyöpää, mutta se lievittää oireita ja lisää odotettavissa olevaa elinaikaa.
Haimasyövän hoito Docrates Syöpäsairaalassa
Jos epäilette haimasyöpää tai olette saanut syöpädiagnoosin, pääsette Docrates Syöpäsairaalan erikoislääkärin vastaanotolle viiveettä ja ilman lähetettä. Hoitotiimillämme on vuosien kokemus syövänhoidosta ja omistautunut asenne työhönsä. Ystävällinen henkilöstömme ymmärtää syöpään liittyvän pelkoja ja huolia ja antaa tukea heti ensi kontaktista lähtien.
Haimasyövän asiantuntijamme
Haimasyöpään perehtynyt hoitotiimimme tarjoaa haimasyöpäpotilaalle yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen diagnostiikan ja hoidon. Hoidamme potilaita uusimpien kansainvälisten ja kotimaisten hoitosuositusten mukaisesti.
Tiimissämme on useita erikoislääkäreitä, mukaan lukien onkologit, isotooppilääkäri, radiologi, gastroenterologit ja patologit sekä hoitajat, jotka kaikki ovat kokeneita haimasyövän hoidon asiantuntijoita. Moniammatillinen hoitotiimi tekee tiivistä yhteistyötä tarkan diagnoosin eteen ja parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman laatimiseksi. Meillä on mahdollisuus osallistua kliinisiin lääketutkimuksiin ja tarjoamme myös tukipalveluja kuten fysio- ja ravitsemusterapiaa.