Skip to content
Avaa sivuvalikko

Okasolusyöpä

Okasolusyöpä eli spinosellulaarikarsinooma on ihon pintakerroksen keratinosyyttisolujen pahanlaatuinen kasvain. Se on toiseksi yleisin ihosyöpätyyppi. Okasolusyövän päähoitomuoto on lähes aina leikkaus.

Okasolusyöpää esiintyy sekä ihossa että limakalvorajoilla. Okasolusyövän muuntuminen esiasteesta varsinaiseksi syöväksi kestää kauan. Syöpää on alueilla, jonne aurinko osuu; tyypillisesti okasolusyöpä sijaitsee kuitenkin alahuulessa, kasvoissa tai kädenselässä. Okasolusyöpä lähettää harvoin etäpesäkkeitä, mutta huulessa sijaitsevan tyypin on todettu lähettävän etäpesäkkeitä muita tyyppejä useammin.

Riski sairastua okasolusyöpään

Auringon UV-säteilyn osuus ihosyöpien synnystä on 60–90 prosenttia. Ihon palaminen ja esimerkiksi jatkuva altistuminen auringolle ulkotyön muodossa aiheuttavat ihosyöpiä. Okasolusyöpää aiheuttavat myös muun muassa arseenialtistus, säde- ja solunsalpaajahoito sekä immuunijärjestelmää heikentävä lääkitys. Okasolusyövän syntyyn vaikuttavat myös perintötekijät.

Okasolusyövän oireet

Aurinkokeratoosi on okasolusyövän esiaste: punoittava, pyöreähkö ja joskus hilseilevä iholaikku. Okasolusyövän alkuvaiheen muutos on useimmiten pinnallinen rupeutuma, jonka alta paljastuu selvä haavapinta merkkinä tyvikalvon hajoamisesta. Okasolusyövän läpimitta on tunnistettaessa tavallisesti 1–3 cm, mutta hoitamattomana kyhmy kasvaa laajaksi ja tunkeutuu syvemmälle kudokseen.

Okasolusyövän diagnosointi

Ihosyövissä merkittävät kasvaimet näkyvät ilman erityisiä apuvälineitä silmämääräisesti. Lääkäri voi tarkentaa diagnoosia dermatoskopiatutkimuksella. Usein potilas itse toteaa kasvaimen ilmaantumisen ja hakeutuu siksi lääkärin vastaanotolle. Okasolusyöpää määritettäessä on tärkeää tutustua potilaan esitietoihin, kuten siihen kauanko muutos on ollut näkyvissä iholla, onko muutos kasvanut ja millaiselle määrälle säteilyä potilas on altistunut. Tarvittaessa otetaan kudosnäyte diagnoosin vahvistamiseksi.

Okasolusyövän hoito

Okasolusyövän päähoitomuoto on lähes aina leikkaus. Sädehoidon käyttö on huomattavasti harvinaisempaa. Mikäli kasvain on ehtinyt levitä laajalle tai sijaitsee muuten hankalassa paikassa, kuten huulilla tai silmäluomissa, leikkaukseen yhteydessä tarvitaan usein myös ihosiirtoja tai -kielekkeitä. Levinneen taudin tapauksissa voidaan käyttää myös syöpälääkkeitä.

Lue uusimpia tiedotteita

Rintarekonstruktioleikkaus on kokeneiden kirurgien tarkkaa käsityötä ja hoitotiimin tiivistä yhteispeliä

Rintarekonstruktio eli poistetun rinnan uudelleen rakentaminen on osa monien rintasyöpäpotilaiden hoitopolkua. Leikkauksen tavoitteena on korvata poistettu rintakudos potilaan omalla kudoksella...

Lue lisää

Docrates on nyt osa Mehiläistä – Yhdessä meillä on elämä tehtävänä

Tarjoamme edistyksellistä syövänhoitoa nopeasti, ilman lähetettä. Tutkimukset ja hoito räätälöidään oman hoitotiimin kanssa yksilöllisesti, aina elämänlaatua vaalien. Pidämme huolen siitä,...

Docrates Mehiläisen tilat menestyvät rakennus- ja designalan kilpailuissa

Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan Docrates Mehiläinen Syöpäsairaalan tiloja laajennettiin ja uudistettiin hiljattain. Tiloihin tehty uudistus palkittiin Rakli Ry:n järjestämässä Workplace Awards 2024 -kilpailussa fyysisen...

Papakoe ei löydä kaikkea syöpää

Kaikki gynekologiset syövät eivät löydy papakokeella. Tärkeää on käydä myös säännöllisissä gynekologisissa tarkastuksissa, vaikka mitään oireita ei olisi. ”Jos tutkitaan...

Miksi valita Docrates Mehiläinen?

  • Nopeus: syöpälääkärille muutamassa päivässä ja hoitoon viiveettä
  • Korkeatasoinen hoito: uusimmat hoidot ja tutkimukset, kokeneet ammattilaiset
  • Yksilöllisyys: oma hoitotiimi, räätälöity diagnostiikka ja hoito
  • Toinen mielipide: asiantuntijan arvio nykyisestä hoitosuunnitelmasta
010 773 2000

Puhelinpalvelu

ma-to 8-18, pe 8-16