Riski sairastua sappirakon ja sappitiehyiden syöpään
Sappirakon ja sappitiehyiden syövät ovat verrattain harvinaisia. Sappikivitauti lisää sappirakon syövän riskiä. Sappirakon kirurginen poisto on suositeltavaa, jos sappikivitauti on oireinen tai jos sappirakko tulehtuu. Sappirakon syövistä suuri osa todetaan sappikivileikkauksen yhteydessä sivulöydöksenä. Lihavuus suurentaa sappirakon syövän vaaraa. Myös naissukupuoli kasvattaa sairastumisvaaraa. Kolangiokarsinooman riski kohoaa huomattavasti, jos sappitiet ovat kroonisesti tulehtuneet joko autoimmuunisairauden tai infektion vuoksi (jälkimmäinen on Suomessa harvinaista).
Sappirakon ja sappitiehyiden syövän oireet
Jotkut sappitiesyövän oireista voivat johtua kasvaimen aiheuttamasta sappiteiden tukkeumasta (keltaisuus, kutina) tai olla yleisoireita (laihtuminen, ruokahaluttomuus, väsymys). Syövälle altistava sappiteiden autoimmuunisairaus voi löytyä joskus terveystarkastuksen yhteydessä kohonneiden maksa-arvojen ansiosta tai muun autoimmuunisairauden (kuten haavainen paksusuolentulehdus) tutkimusten yhteydessä.
Sappirakon ja sappitiehyiden syövän diagnosointi
Sappirakon syöpää ei voida todeta pelkästään laboratoriotutkimusten perusteella eikä tavanomaisista röntgentutkimuksista ole juuri apua sen diagnostiikassa. Toistuvat sappirakon tulehdukset saattavat olla merkki sappirakon kasvaimesta. Kaikututkimuksessa tai tietokonekuvauksessa voi näkyä sappikivet, paksuuntunut sappirakon seinämä ja/tai suurentuneita imusolmukkeita. Erottaminen sappirakon tulehdusmuutoksista voi olla hankalaa. Yhä laajemmin saatavilla oleva magneettitutkimus voi antaa sappirakon ja sappiteiden anatomiasta arvokasta lisäinformaatiota ennen leikkausta.
Sappiteiden syövän diagnostiikassa sappiteiden varjoainekuvaus on useimmiten tarpeen. Nykyään se tehdään useimmiten pohjukaissuolen tähystyksen yhteydessä (ERC-tutkimus). Myös magneettikuvauslaitteella tehtävä magneettikolangiopankreatografia (MRCP) osoittaa hyvin sappitietukoksen ja kertoo tukoksen sijainnin. Syövän levinneisyyden selvittelyssä käytetään tietokonetomografiaa, jota voidaan tarvittaessa täydentää PET/TT-kuvauksella.
Sappirakon ja sappitiehyiden syövän hoito
Sappirakon syövän hoito on leikkaushoito, jossa poistetaan sappirakko ja useimmiten myös paikalliset imusolmukkeet ja ympäröivää maksakudosta.
Maksan sisäisten sappiteiden syövässä leikkaus tehdään aina jos mahdollista, mutta syöpä on usein todettaessa levinnyt leikkaushoidon ulottumattomiin.
Maksan ulkopuolisten sappiteiden syövän leikkaus muistuttaa haimasyöpäleikkausta, jossa joudutaan poistamaan sappitiet, sappirakko, osa haimasta ja pohjukaissuoli sekä ympäristön imusolmukkeita. Leikkaus voi johtaa paranemiseen vain, jos syöpäkasvain saadaan leikattua pois ympäröivää tervettä kudosta myöten, mikä on haastavaa erityisesti maksan kyseessä ollen.
Leikkauksen jälkeen suositellaan hyväkuntoisille potilaille nykyään usein puolen vuoden mittaista solunsalpaajahoitoa. Jos syöpäkasvain ulottuu leikkauksessa poistetun alueen reunaan asti, voidaan joissakin tapauksissa harkita leikkauksen jälkeen annettavaa säde- ja solunsalpaajahoitoa.
Leikkaukseen soveltumattomat sappirakon- ja sappiteiden syövät ovat vaihtelevalla tavalla herkkiä solunsalpaajahoidolle. Myös niiden luonnollinen kasvunopeus vaihtelee paljon. Osassa tapauksista solunsalpaajahoidon teho on hyvä ja pitkäkestoinen, jolloin ne voivat pidentää elinaikaa huomattavasti.
Sappiteiden syövistä löytyy toisinaan geneettisiä poikkeamia, jotka mahdollistavat täsmälääkinnän ja immunologinen hoito voi auttaa osaa potilaista.
Sappirakon ja sappitiehyiden syövän hoito Docrateella
Sappirakon ja sappitiehyiden syöpään perehtynyt hoitotiimimme tarjoaa syöpäpotilaalle yksilöllisen ja kokonaisvaltaisen diagnostiikan ja hoidon. Hoidamme potilaita uusimpien kansainvälisten ja kotimaisten hoitosuositusten mukaisesti.
Hoitotiimissämme on useita erikoislääkäreitä, mukaan lukien onkologit, isotooppilääkäri, kirurgi, radiologi, ja patologit sekä hoitajat, jotka ovat kokeneita sappirakon ja sappitiehyiden syövän hoidon asiantuntijoita. Moniammatillinen hoitotiimi tekee tiivistä yhteistyötä tarkkaan diagnoosiin pääsemiseksi ja parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman laatimiseksi. Meillä on mahdollisuus osallistua kliinisiin lääketutkimuksiin ja tarjoamme myös tukipalveluja, kuten fysio- ja ravitsemusterapiaa.
Jos sinulla tai läheiselläsi on todettu tai epäillään sappirakon tai sappitiehyiden syöpää, syövänhoidon kokeneet asiantuntijamme tarjoavat parasta mahdollista sekä viiveetöntä syövänhoitoa. Docrateen erikoislääkärille voi tulla ilman lähetettä. Hoitotiimillämme on vuosien kokemus syövänhoidosta ja omistautunut asenne työhönsä. Ystävällinen henkilöstömme ymmärtää syöpään liittyviä pelkoja ja huolia ja antaa tukea heti ensi kontaktista lähtien.