Suolistosyövän diagnostiikka vaatii huolellisuutta
Epäiltäessä suolistosyöpää primaaritutkimuksiin kuuluvat peräsuolen tunnustelu, tähystystutkimukset ja kudosnäytteet. Tuseerauksessa eli peräsuolen tunnustelussa lääkäri tutkii peräsuolen loppuosaa sormellaan peräaukon kautta. Epäiltäessä paksusuolensyöpää kolonoskopia eli paksusuolen tähystys on tärkein tutkimusmenetelmä. Siinä taipuisalla tähystimellä eli kolonoskoopilla tutkitaan paksusuoli kauttaaltaan peräsuolesta paksusuolen alkuun asti. Mikäli epäilyttäviä kohtia löytyy, otetaan niistä kudosnäyte eli biopsia. Pienet polyypit voidaan poistaa samalla kokonaan.
Ennen leikkausta kasvaimen levinneisyys on selvitettävä huolellisesti, sillä se on suolistosyövän tärkein yksittäinen ennustetekijä. Selvitettäessä suolistosyövän levinneisyyttä tutkimuksiin kuuluvat verikokeet, kuten kasvainmerkkiaine -määritykset, sekä kuvantamistutkimukset, joista esimerkkeinä lantion magneettikuvaus ja vartalon tietokonetomografia sekä PET-TT -kuvaus levinneisyyden tarkempaan selvittämiseen. Peräsuolisyövän paikallisen levinneisyyden selvittelyssä voidaan käyttää lisäksi myös esimerkiksi magneettikuvausta tai peräsuolen sisäistä kaikututkimusta.
Docrates Syöpäsairaalassa heti ensimmäisestä vastaanotosta lähtien potilaalla on oma lääkäri. Koordinoiva hoitaja vastaa yhdessä lääkärin kanssa siitä, että hoitoprosessi sujuu mahdollisimman jouhevasti ja nopeasti. Hoitaja auttaa potilasta käytännön asioissa sekä toimii potilaan tiedollisena ja henkisenä tukena. Potilas voi kokea hyödylliseksi konsultaatiokäynnin syöpäpotilaisiin perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolla, jossa tehdään henkilökohtainen tilannearvio ja annetaan ohjeistus ennen leikkausta. Etenkin jos syöpä on aiheuttanut esim. laihtumista, voi myös ravitsemusterapeutin konsultaatiokäynnistä olla hyötyä jo ennen leikkausta.
Suolistosyövän diagnostiikan menetelmiä:
- Peräaukon tunnustelu eli tuseeraus
- Tähystystutkimukset
- Kudosnäyte eli biopsia
- Kolonoskopia
- Laboratoriokokeet
- Tietokonetomografia
- Magneettikuvaus