IMRT (intensiteettimuokattu sädehoito) mullisti 1990-luvulla sädehoidon annoslaskennan ja hoitotekniikan mahdollistaen aiempaa suuremmat hoitoannokset. IMRT-tekniikan avulla sädehoidon annosjakauma voidaan optimoida niin, että syöpäkudokseen saadaan aiempaa suurempi ja terveisiin kudoksiin aiempaa pienempi sädeannos.
2010-luvulla otettiin käyttöön VMAT (Volumetric Modulated Arc Therapy) –tekniikka, jossa intensiteettimuokattu sädehoito yhdistettiin kaarihoitotekniikkaan. Tämän ansiosta hoitoaika lyheni ja samalla sädehoidon annosjakaumaa saatiin muokattua entistäkin paremmin hoitokohdetta vastaavaksi.
Sekä VMAT- että IMRT-hoidossa tietokone optimoi tai fyysikko asettaa hoitokenttien suunnat ja suunnittelee niiden määrän, jotta kasvaimeen saataisiin mahdollisimman suuri sädeannos. Hoitokentän muotoa, säteilykeilan intensiteettiä ja hoitopään pyörimisnopeutta muokkaamalla minimoidaan puolestaan terveiden kudosten sädeannokset. Sädetyksen aikana hoitokenttä rajataan metallisella suojalla tai hoitokoneen ohuilla metalliliuskoilla. Näin saadaan sädeannosjakautumista lähes halutun muotoisia niin, että esimerkiksi selkäydin ja sylkirauhaset kyetään suojaamaan tarpeettomalta säteilyltä. Kasvaimet pystytään täten hävittämään entistä tehokkaammin ja turvallisemmin.
Voidaan sanoa, että VMAT RapidArc –tekniikka yhdistettynä stereotaktiseen sädehoitoon on pisimmälle vietyä intensiteettimuokattua sädehoitoa. Tämä yhdistelmä on Docrateella käytössä potilaidemme parhaaksi.