Ulkoisessa sädehoidossa sairaalassamme on käytössä kaksi teknisesti korkeatasoista Varianin lineaarikiihdytintä, jotka mahdollistavat VMAT RapidArc -sädehoidot. Jokainen ulkoisen sädehoidon potilas saa Docrateella hyödyntää tätä korkeatasoista, modernia sädehoitoa huippuasiantuntijoidemme laatiman yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti. Suunnitelmaa voidaan hienosäätää hoitojen edetessä optimaalisen hoitotuloksen varmistamiseksi esimerkiksi siten, että kasvaimen pienentyessä sädetyssuunnitelmaa hienosäädetään tarkemmaksi.
Sädehoidon suunnittelu on vaativaa palapeliä, jossa Docrateen sädehoidon ammattilaisten tinkimättömällä tiimityöllä varmistetaan jokaiselle potilaalle juuri hänelle tehokkain ja sopivin sädehoitosuunnitelma.
Docrates Syöpäsairaala on sädehoidon uranuurtaja, joka on ensimmäisenä Suomessa ottanut VMAT RapidArc –tekniikan käyttöön syövänhoidossa. Docrateella on erityisosaamista sädehoidossa mm. vaativien hoitokohteiden, kuten aivometastaasien ja uusiutuneiden syöpien sädehoidossa. Sädehoidon suunnittelussa ja toteutuksessa korostuu huomattava määrä erilaisia yksityiskohtia, joita voidaan optimoida monella eri tapaa. Sädehoito onkin käsityötä samaan tapaan kuin kirurgia konsanaan.
Vaikka sädehoito perustuu erittäin tarkkoihin kuvantamistekniikoihin ja tietokonepohjaisesti ohjattuun sädehoitoteknologiaan, korostuu lopputuloksen kannalta myös käsityön osuus: kuinka lääkäri rajaa kohteen ja suojattavat kohteet, ja kuinka lääkäri yhdessä fyysikon kanssa optimoi annossuunnitelman ennen lopullista toteutusta.
VMAT RapidArc -tekniikka
VMAT RapidArc –tekniikassa yhdistyvät stereotaktisen ja intensiteettimuokatun sädehoidon parhaat ominaisuudet. Tekniikassa optimoidaan kohdekudoksen sädeannos mahdollisimman suureksi ja terveiden kudosten annos mahdollisimman pieneksi, jolloin paranemisen todennäköisyys kasvaa, mutta hoidon haitat vähenevät. Uudella tekniikalla käänteisesti optimoitu annossuunnittelu tuottaa parhaan annosjakaumaeron hoitokohteen ja suojattavien kudosten välille. Hoito on dynaamista ja nopeaa, mikä myös vähentää osaltaan mahdollista potilaan liikkeistä aiheutuvaa epätarkkuutta.
VMAT RapidArc -hoidossa säädetään hoitokoneesta ulostulevaa hetkellistä annosnopeutta pyörähdyksen aikana siten, että annosjakauma on optimaalinen terveiden kudosten suojaamisen kannalta antaen kuitenkin syöpäkasvaimelle maksimaalisen sädeannoksen. Hoitokone pyörähtää yhden tai useamman kaaren (hoidon suunnittelusta ja optimoinnin tasosta riippuen) potilaan ympäri jakaen sädeannoksen erittäin monesta suunnasta syöpäkasvaimeen kohdistettuihin miniannoksiin, ohuiden metalliliuskojen (moniliuskakollimaattori) liikkuessa tietokoneen ohjaamina terveitä kudoksia dynaamisesti suojaten. Hoitotapahtuman aikana tietokoneohjatusti analysoidaan sekä metalliliuskojen asemaa että hoidon kohdistusta.
Kohdentamalla sädetys juuri oikeaan kohteeseen
Sädehoidossa oikea kohdennus on erittäin tärkeää optimaalisen hoitotuloksen kannalta: kasvaimen sädetys tulisi maksimoida ja samanaikaisesti minimoida ympäröivien tervekudosten saama säteilyannos.
Docrateella on käytössään useita tekniikoita, joilla pyritään varmistamaan paras mahdollinen kohdennus
- Otamme jokaisen hoitokerran yhteydessä hoitokoneella röntgenkuvat varmistaaksemme asettelun oikeellisuuden ja siten tarkan kohdennuksen.
- Käytämme tarpeen mukaan kartiokeilakuvausta (Cone Beam Computed Tomography), joka on erinomainen apu erityisesti pehmytkudosten anatomisten rakenteiden paljastamisessa. CBCT-kuvaus on erityisen hyödyllinen esimerkiksi haima-, maksa- ja keuhkosyövän hoitokohdistuksissa.
- Teemme tarvittaessa kuvaukset hengitystahdistettuna, jolloin voimme huomioida hengitysliikkeen sädehoidossa.
- Käytämme erilaisia fiksaatiovälineitä, kuten muotteja ja maskeja, joilla potilaan asettelu pyritään tekemään mahdollisimman samanlaiseksi jokaisella hoitokerralla. Osa muoteista teetetään potilaille yksilöllisesti mittojen mukaan.
- Käytämme potilaan asetteluun AlignRT–pintakohdistusjärjestelmää, jonka avulla potilas asetellaan automaattisesti oikeaan hoitoasentoon, eikä ylimääräisiä tatuointimerkkejä tarvita.
- Eturauhassyövän hoidossa käytämme ns. kultalankoja (gold anchors) tai kultajyviä (golden fiducials). Ne ovat ohuita, pysyvästi eturauhasen sisälle asennettavia röntgenpositiivisia lankoja, joiden avulla sädehoito saadaan kohdistettua tarkasti eturauhasen liikkeen mukaisesti. Triggered Imaging – kuvaustekniikka seuraa jyviä automaattisesti hoidon aikana ja tarvittaessa keskeyttää hoidon hoitokohteen liikkuessa.
- Rintakehän alueen syöpien sädehoidossa pyrimme aina käyttämään apuna niin sanottua hengityspidätystekniikkaa (DIBH eli Deep Inspiration Breath Hold). Hengityspidätyksessä potilas on sädehoidon aikana lyhyen aikaa hengittämättä. Vapaan hengityksen jälkeen sädehoitoa annetaan taas hengityspidätyksessä. Näin menetellen voidaan vähentää tervekudosten, kuten keuhkojen, sydämen ja sepelvaltimoiden, saamaa sädeannosta, jolloin sekä akuuttien haittavaikutusten että myöhäishaittavaikutusten riski pienenee.
Laitteiston tekniset tiedot
- Varian Medical System TrueBeam 2.7 lineaarikiihdytin
- Ulkoisen sädehoidon hoitolaite varustettuna RapidArc -hoitotekniikalla
- 120-moniliuskakollimaattori
- AlignRT-pintakohdistusjärjestelmä, ei tatuointeja
- 6D-hoitopöytä
- LAP-laserlaitteisto potilaan asemointiin
- Varian RadOnc ulkoisen sädehoidon seurantajärjestelmä
- Varian Eclipse ulkoisen sädehoidon annossuunnitteluohjelmisto
Docrateella on kaksi sädehoidon hoitolaitetta varmistamaan hoidot myös mahdollisessa laiterikossa.