Tutkimus puoltaa yhdistelmäsädehoidon käyttöä aggressiivisen eturauhassyövän hoidossa
10.9.2019 Kategoriat: TiedotteetHiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan aggressiivisen eturauhassyövän tehokkain hoitomuoto on ulkoisen sädehoidon ja kudoksensisäisen brakyhoidon sekä hormonihoidon yhdistelmä. Kyseistä yhdistelmähoitoa saaneilla miehillä eturauhassyöpäkuolleisuus oli merkittävästi alhaisempi ja etäpesäkkeiden muodostuminen hitaampaa kuin miehillä, jotka oli leikattu tai jotka oli hoidettu pelkän ulkoisen sädehoidon ja hormonihoidon yhdistelmällä. Retrospektiiviseen kohorttitutkimukseen osallistui yhteensä 1809 Gleason luokan 9 tai 10 eturauhassyöpää sairastavaa miestä vuosien 2000-2013 välisenä aikana.
Eturauhassyöpäkuolleisuus viiden vuoden seuranta-aikana ulkoista ja sisäistä yhdistelmäsädehoitoa saaneilla potilailla oli tutkimuksessa 3 %, kun vastaavat luvut leikkauspotilailla ja ulkoista sädehoitoa saaneilla olivat 12 % ja 13 %. Etäpesäkkeitä ilmaantui puolestaan ensimmäisessä ryhmässä 8 %:lle potilaista, kun taas leikkauksen läpikäyneistä ja ulkoista sädehoitoa saaneista etäpesäkkeitä muodostui 24 %:lle potilaista.
Docrates Syöpäsairaalan sädehoidon ja syöpätautien erikoislääkäri Timo Joensuu toteaa, että Kishanin tutkimustulokset tukevat Docrateen pitkäaikaista näkemystä siitä, kuinka aggressiivista, korkean riskin eturauhassyöpää tulisi hoitaa.
– Yhdistelmäsädehoidon etu on se, että sädeannosta pystytään kasvattamaan, jolloin hoitotulos on mahdollisimman hyvä. Kudoksensisäinen HDR-brakyhoito hoitaa syövän eturauhasen sisältä ja ulkoinen sädehoito nitistää syöpäsolut, jotka ovat ehtineet levitä eturauhasen ulkopuolelle. Samaan aikaan sivuvaikutusten todennäköisyys pystytään minimoimaan, Joensuu selventää.
– Peräsuoli esimerkiksi suojataan sädehoidossa siten, että eturauhasen ja peräsuolen väliin laitetaan hydrogeeliä, joka siirtää peräsuolta pois sädetysalueelta. HDR-brakyterapia on niin säästävä tekniikka, että aiemmin sädehoidetut voidaan hoitaa sillä jopa uudelleen. Kokemuksemme mukaan syöpä uusiutuu hyvin harvoin eturauhasessa, jos HDR-brakyterapia on osa sädehoitoa.
Docrates Syöpäsairaalassa yhdistelmäsädehoidon suunnitelmat perustuvat PET-TT-kuvauksiin, jotka paljastavat vähäisenkin syövän leviämisen paljon paremmin kuin perinteisesti käytetty pelkkä TT ja luustokartta.
– Tutkimusten mukaan hoitopäätös tarkentuu PET-TT-kuvauksen jälkeen jopa 50 %:ssa tapauksista, Joensuu sanoo.
Katso videomme eturauhassyövän sädehoidosta, asiantuntijana syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu:
Viitteet:
- Kishan A. U., Cook R. R., Ciezki J. P., Ross A. E., Pomerantz M. M., Nguyen P. L., Shaikh T., Tran P. T., Sandler K. A., Stock R. G., Merrick G. S., Demanes J., Spratt D. E., Abu-Isa E. I., Wedde T. B., Lilleby W., Krauss D. J., Shaw G. K., Alam R., Reddy C. A., Stephenson A. J., Klein E. A., Song D. Y., Tosoian J. J., Hegde J. V., Yoo S. M., Fiano R., D’Amico A. V., Nickols N. G., Aronson W. J., Sadeghi A., Greco S., Deville C., McNutt T., DeWeese T. L., Reiter R. E., Said J. W. Steinberg M. L., Horwitz E. M., Kupelian P.A., King C. R. 2018. Radical Prostatectomy, External Beam Radiotherapy, or External Beam Radiotherapy With Brachytherapy Boost and Disease Progression and Mortality in Patients With Gleason Score 9-10 Prostate Cancer. JAMA 2018; 319(9): 896-905.