Virtsaamisongelmia? Lue, milloin lisätutkimus voi olla tarpeen
8.5.2022 Kategoriat: Artikkelit | Miehen mielessä1. Iän myötä melkein kaikki kohtaavat virtsaamispulmia
Kun ikää tulee lisää, lähes jokainen mies huomaa muutoksia virtsaamisessa. Virtsaamispulmat ovat siis erittäin tavallisia, eikä niitä tarvitse hävetä.
- Yksi tavallisimpia aikuisten miehen virtsaamisongelmia on virtsasuihkun paineen heikentyminen ja tarve ravata vessassa aikaisempaa useammin.
- Hätä voi myös iskeä hyvin nopeasti, ja vessaan on päästävä pian. Tätä kutsutaan pakkovirtsaisuudeksi.
- Monelle ikä tuo mukanaan myös tiputtelua. Silloin virtsaa voi tipahdella alushousuihin virtsaamisen jälkeen.
- Ikävä ja yleinen oire on myös yöllinen pissahätä, joka voi herättää montakin kertaa yössä.
2. Oireita ei kannata jäädä murehtimaan yksin
Suurin osa virtsaamisen liittyvistä pulmista on harmittomia ja liittyy normaaliin ikääntymiseen.
Jos virtsaamisongelmat kehittyvät kuitenkin hyvin nopeasti, niihin liittyy kipuja tai veressä tai siemennesteessä on verta, kannattaa hakeutua pikaisesti urologian erikoislääkärille.
Joskus virtsaamiseen liittyvät muutokset voivat nimittäin kertoa eturauhassyövästä, jonka varhainen toteaminen on tärkeää.
Urologille kannattaa varata aika aina myös silloin, jos virtsaamismuutokset huolestuttavat. Vastaanotolle tulemista ei tarvitse jännittää.
3. Urologin kattava tutkimus kertoo paljon
Docrates Syöpäsairaalassa urologian erikoislääkärin tutkimus on hyvin kattava.
Ensin urologi haastattelee sinut, ja sen jälkeen tehdään kliininen tutkimus. Lääkäri tutkii vatsan, nivuset, ulkoiset sukuelimet ja eturauhasen.
Jälkimmäinen eli tuseeraus tarkoittaa, että eturauhasta tunnustellaan sormella peräsuolen kautta. Tuseeraukseen liittyy paljon huhupuheita ja urbaanilegendoja, mutta toimenpidettä ei tarvitse arastella – se on ohi minuuteissa.
Tarvittaessa urologi antaa lähetteen laboratoriotutkimuksiin, joilla tutkitaan virtsanäyte, munuaisarvot ja PSA eli prostataspesifinen antigeeni. PSA mittaa eturauhasen erittämää proteiinia, jonka määrä yleensä lisääntyy veressä eturauhassyövän yhteydessä. Jos PSA on koholla tai siinä on muutoksia, on syytä lisätutkimuksiin.
Vastaanotolla voidaan mitata myös, miten virtsarakko tyhjenee sekä tutkia ylävirtsatiet eli munuaiset ja virtsanjohtimet.
Myös virtsasuihkun volyymi ja vauhti voidaan selvittää, ja tarvittaessa urologi voi määrätä magneettikuvauksen tai tietokonetomografian, jotka kertovat virtsateistä ja eturauhasesta vielä enemmän.
Varaa vastaanottoaika urologille täällä.
4. Eturauhasen liikakasvu on kurja mutta vaaraton vaiva
Lähes jokaisen miehen eturauhanen kasvaa, kun mittariin tulee lisää vuosia. Se on ihan normaalia ja vaaratonta. Tätä kutsutaan eturauhasen hyvänlaatuiseksi liikakasvuksi.
Vaikka eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu ei ole vaarallista, se aiheuttaa usein virtsaamispulmia. Virtsaputki kulkee nimittäin eturauhasen läpi, ja kun eturauhanen suurenee, virtsan paine voi heiketä, virtsarakko ei aina tyhjene täysin ja yöllä saattaa herätä pissahätään.
Eturauhasen liikakasvuun ei juurikaan elintavoillaan voi vaikuttaa, joten siitä johtuvat virtsaamispulmat on vain hyväksyttävä osaksi elämää.
On kuitenkin tärkeä muistaa, että kaikki virtsaamisongelmat eivät ole harmittomia. Eturauhassyöpä on usein oireeton, mutta se saattaa myös aiheuttaa muutoksia virtsaamisessa.
Kun eturauhassyöpä todetaan varhain, sen ennuste on erittäin hyvä. Siksi on tärkeää varata aika urologilta, jos virtsaaminen mietityttää. PSA-testissä kannattaa alkaa käydä säännöllisesti 50 vuotta täytettyään. Näin mahdollinen syöpä löytyy ajoissa.
5. Terveelliset elämäntavat vähentävät eturauhassyöpäriskiä
Virtsaamispulmiin ei juuri voi itse vaikuttaa, mutta eturauhassyöpäriskiin voi. Sitä pienentävät terveelliset elämäntavat.
- Tärkeää on pitää paino kurissa tai laihduttaa, jos ylipainoa on päässyt kertymään. Lihavuudella on nimittäin yhteys eturauhassyöpään.
- Liikunta puolestaan ehkäisee eturauhassyöpää – ja tukee myös eturauhassyövästä paranemista.
- Terveellinen ruokavalio pitää elimistön terveenä. Tyydyttyneen rasvan ja punaisen lihan runsas syöminen puolestaan lisäävät eturauhassyövän riskiä.
- Tupakka ja alkoholi sisältävät karsinogeenisia eli syöpää aiheuttavia aineita. On terveysteko tumpata tupakka ja vähentää alkoholin käyttöä tuntuvasti.