Yksilöllisesti suunniteltu fysioterapia syöpäpotilaiden tukena
7.9.2023 Kategoriat: ArtikkelitSyöpä on vakava sairaus, joka vaikuttaa potilaan fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Syöpähoidot, kuten leikkaukset, sädehoito ja kemoterapia, voivat aiheuttaa erilaisia sivuvaikutuksia ja komplikaatioita.
– Fysioterapia on tärkeä osa syöpäpotilaiden hoitoa, sillä se auttaa parantamaan potilaiden elämänlaatua ja toimintakykyä. Fysioterapia tuo keinoja arjessa selviytymiseen, edesauttaa hoidoista ja leikkauksesta toipumista sekä tukee potilasta myös muuttuneen kehon hyväksymisessä, kertoo fysioterapeutti Sonja Snygg Docrates Syöpäsairaalasta.
Fysioterapian tavoitteet valitaan aina yksilöllisesti
Syöpäpotilaan fysioterapiassa lähdetään aina liikkeelle kokonaistilanteesta. Tyypillinen potilas Docrateen fysioterapeutin vastaanotolla on esimerkiksi rintasyöpäpotilas, jolla on kiristystä, kipua ja liikerajoitusta yläraajassa leikkauksen jälkeen. Tällöin ensisijaisena tavoitteena on palauttaa ja ylläpitää työ- ja toimintakykyä.
Eturauhassyöpäpotilaita tuetaan fysioterapian keinoin usein alaraajaturvotuksen vähentämiseksi tai antamalla ohjeistusta liikkumiseen ja itsehoitokeinoihin. Hoitojakson pituus voi vaihdella yksittäisistä ohjauskäynneistä usean kerran intensiiviseen hoitosarjaan.
– Fysioterapia tukee potilasta myös henkisessä hyvinvoinnissa. Monille fysioterapia on paikka jakaa asioita ja saada ymmärrystä, kannustusta ja ohjausta. Syöpähoidot ja niiden aiheuttamat haitat aiheuttavat paljon huolta ja epätietoisuutta. Tärkeintä on läsnäolo ja kuuntelu, jotta potilaalle löydetään juuri hänelle yksilöllisesti sopivat ratkaisut ja työkalut, Snygg korostaa.
Fysioterapia auttaa leikkauksesta toipumista
Fysioterapiasta on hyötyä syöpähoitojen kaikissa vaiheissa, myös ennen hoitoja ongelmien ennaltaehkäisynä.
– Suurin osa leikattavista syöpäpotilaista käy fysioterapeutin ohjauksessa, tyypillisesti 1–2 viikkoa leikkauksen jälkeen. Myös ennen leikkausta saatava ohjaus auttaa asennoitumaan siihen, miten kehoa käytetään leikkauksen jälkeen ja mitä se vaatii itseltä, Sonja Snygg kertoo.
Syöpäleikkaus aiheuttaa potilaille usein arven kireyttä, kipua ja liikerajoituksia. Lisäksi osa potilaista kärsii lymfaturvotuksesta vartijaimusolmukepoistojen jälkeen. Muuttunut keho esimerkiksi rintasyöpäleikkauksen jälkeen voi myös tuntua vieraalta.
– Jotkut potilaat voivat arastella riisumista leikkauksen jälkeen. Hyväksyvä ja terapeuttinen kosketus auttaa myös hyväksymään leikkauksen myötä muuttuneen kehon sellaisena kuin se on, Snygg sanoo.
Joustavuutta kudoksiin ja niveliin haetaan kuntoutuksessa aktiivisilla liikeharjoitteilla. Myöhemmin harjoitteisiin lisätään vastuksia vaikkapa vastuskuminauhan, käsipainojen tai kepin avulla. Kuntoutuksen eteneminen auttaa pitämään myös potilaan motivaatiota yllä.
Fysioterapian monet keinot
Erilaisia laitteita ja menetelmiä hyödynnetään kuntoutuksen osana erityisesti syöpäpotilaiden kivun ja lymfaturvotuksen hoidossa. Cryo-hoito eli huippukylmähoito on uusi ja tehokas menetelmä, joka lievittää kipua ja tulehdusta.
Lymfa Touch -hoito puolestaan auttaa kudosta palautumaan esimerkiksi lymfakierron häiriöissä ja leikkauksen jälkeisessä turvotuksessa. Hoidolla voidaan myös lievittää kipua ja edistää nivelten liikkuvuutta.
Lisäksi Docrateen fysioterapeuteilla on käytössä 6D-teippaus, joka on hyvä apukeino arpien hoitoon ja käsittelyyn. Käsittelyn voi ohjata helposti myös potilaalle itsenäisesti tai läheisten avulla toteutettavaksi. Myös akupunktio kuuluu fysioterapian hoitokeinoihin.
Eri menetelmien ja niiden yhdistelmien lisäksi potilaalle annetaan aina ohjausta omaharjoitteluun. Harjoitukset voivat sisältää tilanteesta riippuen esimerkiksi rentoutus- ja hengitysharjoituksia tai perusliikkumisen ohjausta, kuten lepoasentoja ja siirtymistä. Joillekin potilaille puolestaan omaharjoittelun ohjaus sisältää liikunnan tai kuntosaliharjoittelun tekniikan ohjausta.
– Fysioterapiassa kaikki saavat läksyjä. Toiset tarvitsevat tarkkoja ohjelmia ja viikkoseurantaa, toisilla mittarit voivat liittyä motivaation ja edistymisen seurantaan. Fysioterapia ei kuitenkaan ole pelkää suorittamista, vaan siinä haetaan tasapainoa sopivan kuormitustason ja palautumisen välillä. Suosittelen fysioterapiaa syöpäpotilaille kaikissa hoidon vaiheissa fyysisen ja henkisen kuntoutuksen osana, Snygg päättää.
Docrates Syöpäsairaalassa on tarjolla erilaisiin tarpeisiin hyvinvointi- ja terveyspalveluita.